Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Νοεμβρίου - Εορτολόγιο: η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και την Ανάμνηση Εγκαινίων του Ιερού Ναού Του στη Λύδδα της Ιόππης.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Νοεμβρίου – Εορτολόγιο: Ακεψιμά Ιωσήφ και Αειθαλά, Ιερομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου του νέου

Όλος ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος πιστεύει ότι στους Αγίους αλλά και στους μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας την ξεχωριστή χάρη και θέση, την έχει ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος Γεώργιος.

Είναι εκείνος που ομολόγησε με παρρησία το Χριστό, χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμό, χωρίς κόμπλεξ. Εδώ όμως θα μπορούσε κάποιος να πει, και οι άλλοι μάρτυρες και Άγιοι το ίδιο δεν έκαναν; Ναι! Το ίδιο έκαναν! Αλλά ο Άγιος που τιμάται σήμερα είχε μια ιδιαιτερότητα. Ποια είναι αυτή η λεπτομέρεια που τον χαρακτηρίζει Τροπαιοφόρο και Μεγαλομάρτυρα. Είναι ότι δεν τον καταδίκασε και δεν τον κατέδωσε κανείς στον μεγάλο χριστιανοκτόνο και αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ώστε να ακολουθήσει τα φρυκτά μαρτύρια του.

Η βοήθεια του Αγίου

Ο Άγιος Γεώργιος βλέποντας τα μαρτύρια και τις αδικίες τις οποίες γινόντουσαν για τους χριστιανούς και θέλοντας να βοηθήσει τους χριστιανούς αλλά και τον ίδιο τον αυτοκράτορα πηγαίνει με παρρησία και του λέει: «Αν θέλεις, βασιλιά μου, να πάει μπροστά η αυτοκρατορία και να δοξαστείς και εσύ, πρέπει να αφήσεις ελεύθερο κάθε πολίτη της αυτοκρατορίας να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει και όπως θέλει, αρκεί να μην πειράζει και να μην αδικεί του άλλους».

Με αυτά του τα λόγια, ο Άγιος Γεώργιος ομολόγησε την πίστη του, στον αυτοκράτορα και τύραννο Διοκλητιανό. Ο Άγιος γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα δεχόταν αυτά τα λόγια, αλλά και ότι τον ίδιο θα τον οδηγούσε σε φρικτά βασανιστήρια.

Ο Άγιος Γεώργιος μπροστά στο χριστιανικό του καθήκον να ομολογήσει την αλήθεια, το σωστό, και τις αδικίες που γινόντουσαν για τους χριστιανούς εκείνη την εποχή, δεν υπολόγισε πως θα χάσει το μέλλον του που ήταν το λαμπρό αστέρι του ρωμαϊκού στρατού. Δεν σκέφτηκε τον πόνο που θα έδινε στη χριστιανική χήρα μητέρα του που ήταν το μοναχοπαίδι της. Δεν σκέφτηκε και δεν λογάριασε ακόμα και τα μαρτύρια αυτής της ζωής του, αλλά αυτόκλητος έπραξε αυτό που του υπαγόρευε η χριστιανική του συνείδηση.

Ορίστε γιατί ο μέγας αυτός Άγιος ξεχωρίζει από τους άλλους μάρτυρες του Χριστού. Ορίστε γιατί η Αγία, Ορθόδοξη Εκκλησία μας τον ονομάζει και τον μνημονεύει πρώτο στους αγίους μάρτυρες της.

Ο Χριστός και η δικαιοσύνη Του, του έχουν δώσει μεγάλα χαρίσματα, όπως του γρήγορου βοηθού, των αιχμαλώτων ελευθερωτής, των ασθενούντων ιατρός και άλλα μεγάλα και θαυμαστά.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ.δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τῇ ὑπερμάχῳ καὶ ταχείᾳ ἀντιλήψει σου, προσπεφευγότες οἱ πιστοὶ καθικετεύομεν, λυτρωθῆναι παρὰ τοῦ Χριστοῦ Ἀθλοφόρε, τῶν σκανδάλων τοῦ ἐχθροῦ τοὺς ἀνυμνούντας σε, καὶ παντοίων ἐκ κινδύνων καὶ κακώσεων· ἵνα κράζωμεν, Χαίροις Μάρτυς Γεώργιε.

Ὁ Οἶκος
Μέγας ἐν προστασίαις ἐπὶ γῆς ἀνεδείχθης, τοῦ Κυρίου θεράπον καὶ φίλε· τὸν πιστὸν γὰρ λαὸν περισκέπων, σῴζεις ἀεὶ Ἔνδοξε· διὸ πίστει καὶ πόθῳ βοῶμέν σοι πολύαθλε.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα.

Χαῖρε, δι’ οὗ φρυκτωρεῖται ὁ κόσμος, χαῖρε, δι’ οὗ ὁ στρατὸς καταλάμπει.
Χαῖρε, τῶν πιστῶν αἰχμαλώτων ἡ λύτρωσις, χαῖρε, δεσμωτῶν ἡ ὀξεῖα ἀντίληψις.
Χαῖρε, ὕψος τῶν ἐκ πίστεως προστρεχόντων σοι θερμῶς,
χαῖρε, πλοῦτος τῶν ποθούντων σε, καὶ ἐν θλίψει χαρμονή.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις βασιλέων τὸ τεῖχος, χαῖρε, ὅτι παρέχεις ἐν πολέμοις τὸ νῖκος.
Χαῖρε, ἀστὴρ φωτίζων τοὺς πλέοντας, χαῖρε, λυτὴρ παντοίας κακώσεως.
Χαῖρε, εἰς ὃν πᾶς πιστὸς καταφεύγει, χαῖρε, δι’ οὗ εὐφημεῖται ὁ πλάστης.
Χαίροις, Μάρτυς Γεώργιε.

Μεγαλυνάριον
Πλῆρες εὐωδίας ἁγιασμοῦ, δίκην μυροθήκης, ἐκ λαγόνων ὤφθη τῆς γῆς, τὸ σεπτόν σου σκῆνος, Γεώργιε παμμάκαρ, ἀρωματίζον κόσμῳ, θαυμάτων χάριτας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.