Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Μαρτίου: Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (361-363) απαρνήθηκε την χριστιανική βιοτή και όλο του το παρελθόν για να στραφεί στην λατρεία των ειδώλων και να καταδιώξει τους χριστιανούς, ο θείος του, που λε­γόταν και εκείνος Ιουλιανός και ήταν κόμης της Ανατολής, διέταξε να κλείσουν όλοι οι ναοί στην Αντιόχεια και να παραδοθούν στο ανάκτορό του όλα τα ιερά σκεύη.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Μαρτίου: Κλεόνικος, Κλεονίκη, Νίκη, Κλεονίκω, Θεοδώρητος

Οι κληρικοί της Εκκλησίας της Αντιόχειας σκόρ­πισαν τότε σε διάφορα μέρη για να ξεφύγουν την καταδίωξη από τους ανθρώπους του αυτοκράτορα. Μόνον ο πρεσβύτερος Θεοδώρητος παρέμεινε στην πόλη και εξακολούθησε να κηρύττει και να παρακινεί τους πιστούς να μείνουν προσηλωμένοι στην αληθινή πίστη.

Δεν άργησαν να τον συλλάβουν και να τον φέρουν ενώπιον του  άρχοντα ο οποίος, όταν αρνήθηκε ο Θεοδώρητος να παραδώσει κατάλογο των πολυτίμων σκευών που χρη­σίμευαν στην θεία Λατρεία, διέταξε να τον χτυπούν με ραβδιά στα πό­δια και το κεφάλι επί τρεις ώρες. Το αίμα του μάρτυρος έρρεε ποτάμι, το πρόσωπό του όμως ακτινοβολούσε υπερφυσική χαρά και λάμποντας αποκρινόταν στις μάταιες προτάσεις για υλικές απολαύσεις που του έκανε ο άρχοντας. Τότε ο Ιουλιανός διέταξε να του κάψουν τα πλευρά με δαυ­λούς. Όταν οι δήμιοι πλησίασαν τον άγιο με τους δαυλούς αναμμένους, παρέλυσαν απότομα και πίστεψαν στον Χριστό.

Στην οργή του Ιουλιανού ο άγιος αποκρίθηκε με αυτά τα λόγια: «Η απιστία σου, τρισκατά­ρατε, τυφλώνει τους οφθαλμούς της ψυχής και παιδεύεσαι μάταια, μη δυνάμενος να δεις ότι λεγεώνες αγγέλων παραστέκονται για να με προσ­τατεύσουν!» .

Τιμάται από την εκκλησία μας στις 3 Μαρτίου 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.