Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Από τις μεγάλες και αθλητικές εκκλησιαστικές μορφές του 3ου και 4ου αιώνα ο Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας το 260. Διακρίθηκε μεταξύ των προμάχων της Ορθοδοξίας, για την οποία αγωνίστηκε και καταδιώχθηκε.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Φεβρουαρίου: Ευσταθίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ’ πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του από Σχολαστικών

Στην αρχή διέλαμψε σαν επίσκοπος Βερροίας στη Συρία, όταν και συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Το 323 του δόθηκε η αρχιεπισκοπή Αντιοχείας της Μεγάλης. Από την θέση αυτή ο Ευστάθιος, κατόρθωσε λαμπρότερη διάδοση και στερέωση της Ορθοδοξίας. Το 330 όμως οι αρειανοί έκαναν Σύνοδο εναντίον του, με την κατηγορία ότι ασπαζόταν την αίρεση του Σαβελλίου.

Επίσης, αφού δωροδόκησαν κάποια γυναίκα ελαφρών ηθών, την παρουσίασαν στη Σύνοδο και είπε ότι είχε σχέσεις με τον Ευστάθιο και μάλιστα, ότι από τις σχέσεις αυτές απέκτησε και παιδί. Περιττό δε να πούμε, ότι μετά τις συκοφαντίες αυτές…
οι αρειανοί, κατόρθωσαν και εξόρισαν τον Ευστάθιο στην Τραιανούπολη της Θράκης, όπου και πέθανε (το 360). Ο λαός βέβαια ξεσηκώθηκε και δεν δεχόταν ν᾿ αναγνωρίσει κανένα διάδοχό του. Η μνήμη του ζούσε στο ποίμνιό του, σαν άνδρα, που ανήκε στους αθλητές και μάρτυρες της πίστης. Περίφημο λόγο για τον Ευστάθιο, έξεφωνησε ο Ιερός Χρυσόστομος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.