Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Φεβρουαρίου: Η Αγία Φιλοθέη. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της σήμερα 19 Φεβρουαρίου.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Φεβρουαρίου: Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα

Η Αγία Φιλοθέη,κατά κόσμον Ρεγγίνα Μπενιζέλου,γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα το 1522 μ.Χ.

Ήταν κόρη του Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.Σε ηλικία 14 ετών νυμφεύθηκε τον Ανδρέα Χειλά αλλά ατύχησε να μείνει χήρα μετά από 3 χρόνια.Μετά τον θάνατο του συζύγου της αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.

Έκτισε μάλιστα και μοναστήρι στην Αθήνα εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αρχιεπισκοπή.

Η Αγία Φιλοθέη διακρίθηκε ιδιαίτερα για το φιλανθρωπικό της έργο και τη βοήθεια προς τους άπορους.Προσπάθησε να προστατέψει τις νεαρές Ελληνίδες της Αττικής,οι οποίες αναγκάζονταν με την βία να αλλαξοπιστήσουν και να παντρευτούν Μωαμεθανούς.

Η δράση της είχε ως συνέπεια να συλληφθεί την ημέρα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και να υποβληθεί σε ανηλεή και φρικτά βασανιστήρια.Η Αγία παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο το 1589 μ.Χ.Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 19 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὅσιων τὴν ἔλλαμψιν, εἰσδεδεγμένη σεμνή, τὴν πάλιν ἐφαίδρυνας, τῶν Ἀθηναίων τὴ σῆ, ἀσκήσει καὶ χάριτι, σὺ γὰρ ἐν εὐποιίαις, διαλάμπουσα Μῆτερ, ἤθλησας δι’ ἀγάπην, εὐσεβῶς τοῦ πλησίον διὸ σὲ ὢ Φιλοθέη, Χριστὸς ἐδόξασε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.