Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα , Μαρίνος

Ήταν Έλληνας και χειριζόταν την ελληνική γλώσσα όσο κανείς άλλος, όπως φαίνεται στο Ευαγγέλιο του και στις Πράξεις του. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα και γνώριζε πολύ καλά την τέχνη της ζωγραφικής.

Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και η μεταστροφή του στην χριστιανική πίστη έγινε μόλις γνώρισε τον Απόστολο Παύλο. Υπήρξε στενός συνεργάτης του και τον ακολούθησε σε πολλές περιοδείες. Μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τον βίο του Λουκά. Σύμφωνα με τον Νικηφόρο Κάλλιστο, ο Λουκάς υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον έγδαραν ζωντανό και κατόπιν τον κρέμασαν σε μία ελιά στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών.

Ο Άγιος Λουκάς, σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο συγγραφέας του τρίτου συνοπτικού Ευαγγελίου («Κατά Λουκάν») και των «Πράξεων των Αποστόλων». Άλλη παράδοση, θέλει τον Λουκά ζωγράφο, που φιλοτέχνησε την εικόνα της Παναγίας. Ο Ευαγγελιστής είναι πολιούχος της Λαμίας και προστάτης των καλλιτεχνών, των γιατρών, των χειρουργών, των μαθητών και των χασάπηδων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 18 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.