Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Μαρτίου: Άγιος Κύριλλος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Κύριλλος αποτελεί μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Μαρτίου: Εδουάρδος, Έντουαρντ, Έντυ

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 312-315. Το 334 έγινε διάκονος και τον επόμενο χρόνο ο Μάξιμος, επίσκοπος Ιεροσολύμων, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Ο Κύριλλος απο τότε διαπρέπει για τις θεολογικές του γνώσεις και τον ορθόδοξο ζήλο του. Γι΄ αυτό και του ανατίθεται στην επισκοπή Ιεροσολύμων να κηρύττει το θείο λόγο και να διδάσκει τους κατηχουμένους.

Το 351 ο Μάξιμος πεθαίνει και τότε ο Θεός αξιώνει τον Κύριλλο να χειροτονηθεί επίσκοπος Ιεροσολύμων. Αυτός, όμως, δεν αναπαύεται στις δάφνες του. Αλλά πολλαπλασιάζει τους κόπους του για την Εκκλησία.

Και αναδεικνύεται ποιμήν και διδάσκαλος “προς καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού”. Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται έργο διακονίας, που οικοδομεί το σώμα του Χριστού.

Ο Κύριλλος τρείς φορές εξορίσθηκε (το 357, 360 και 367) για το ορθόδοξο φρόνημά του και υπέστη πολλές κακοπάθειες (απο τους αρειανίζοντες αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη).

Το 386 πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του μια ακμάζουσα Εκκλησία Ιεροσολύμων. Επίσης, πολλά θεολογικά συγγράμματα, που το κυριότερο είναι οι 23 λεγόμενες κατηχήσεις.

Απολυτίκιον

Ήχος δ’ Κανόνα πίστεως καί εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τή ποίμνη σου, η τών πραγμάτων αλήθεια, Διά τούτο εκτήσω τή ταπεινώσει τά υψηλά, τή πτωχεία τά πλούσια, Πάτερ Ιεράρχα Κύριλλε, πρέσβευε Χριστώ τώ Θεώ, σωθήναι τάς ψυχάς ημών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.