Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Φεβρουαρίου: Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ρώμη περί τα τέλη του 4ου αιώνος μ.Χ. και έζησε στα χρόνια των βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας (450 – 457 μ.Χ.).

Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Φεβρουαρίου: Αγαπητός, Λέων, Λέοντας, Λεοντάριος, Λεοντάρης, Λεοντόκαρδος

Διετέλεσε διάκονος των Επισκόπων Ρώμης Καλλίστου και Σίξτου (432 – 440 μ.Χ.) και εξαιτίας της πολλής αρετής, της συνέσεως και της καθαρότητας του βίου του χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρώμης στις 29 Σεπτεμβρίου του έτους 440 μ.Χ.

Κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στη Χαλκηδόνα, το έτος 451 μ.Χ., προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην ορθόδοξη αλήθεια διά της ενεργού και φωτισμένης συμβολής του. Απέστειλε σε αυτήν τέσσερις αντιπροσώπους του, η δε επιστολή την οποία απηύθυνε προς τη Σύνοδο καθόριζε με όλη την ακρίβεια και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί του προσώπου του Ιησού Χριστού και τις δύο φύσεις του Κυρίου, τη θεία και την ανθρώπινη.

Ο Άγιος Λέων κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας στις 10 Νοεμβρίου 460 μ.Χ. με ειρήνη και η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Απολυτίκιον. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, ορθοδοξία, υπεστήριξας, την Εκκλησίαν, ως πολύφωνον του πνεύματος όργανον· εκ γαρ Δυσμών αναλάμψας ως ήλιος, αιρετικών την απάτην εμείωσας· Λέων Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.