Μέγας Αντώνιος:  γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. (ή το 264). Σαν παιδί ο Αντώνιος παρουσίασε πλούσια εσωτερικά χαρίσματα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και πλούσιοι χριστιανοί. Δυστυχώς, όταν ο Αντώνιος ήταν 20 περίπου ετών, οι γονείς του πέθαναν, αφήνοντας ορφανούς αυτόν και την μικρότερη αδερφή του. Ο Άγιος Αντώνιος ανέλαβε έτσι την επιμέλεια της αδερφής του χωρίς όμως – παρά την μεγάλη λύπη του – να σταματήσει στιγμή να ασχολείται με την Αγία Γραφή και τον Θεό.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιανουαρίου: Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Αντωνάκης, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια, Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης

Έτσι όταν άκουσε την ευαγγελική φωνή «Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολούθει μοι» (Ματθ. 19:21), την έκανε αμέσως πράξη. Μοίρασε όλα του τα υπάρχοντα και την γονική του περιουσία στους φτωχούς, εγκατέλειψε την τύρβη του κόσμου και αναχώρησε στην έρημο έχοντας αφήσει την αδερφή του στις φροντίδες ενός παρθεναγωγείου με ενάρετες γυναίκες. Επί είκοσι χρόνια αντιμετώπισε απίστευτους πειρασμούς. Νύχτα και ημέρα έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στον βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

Η καλοσύνη του έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και έφερε πολλούς μιμητές, έτσι η έρημος έγινε πόλη. Σε αυτήν την «πόλη», ο Αντώνιος ήταν ο νομοθέτης και ο ιδρυτής της μοναχικής ζωής. Στην έρημο, συνάντησαν τον Άγιο Αντώνιο, τον Μεγάλο Βασίλη και τον Μεγάλο Αθανάσιο. Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αθανάσιος έγραψε τη ζωή του Μεγάλου Αγίου Αντωνίου.

Ωστόσο, όσοι δεν βρίσκονται στην έρημο απολάμβαναν επίσης τις αρετές του Μεγάλου Αντωνίου. Όταν ο Μαξίμινος δίωκε τους Χριστιανούς και σκότωσε πολλούς ανθρώπους το 312, ο Μέγας Αντώνιος πήγε να βοηθήσει και να παρηγορήσει τους πιστούς. Όταν η εκκλησία ταρασσόταν από τους Αρειανούς, ο Μέγας Αντώνιος ήρθε στην Αλεξάνδρεια με ενθουσιασμό το 335 μ.Χ. και αγωνίστηκε για την ορθοδοξία. Κατάφερε ακόμη και να επαναφέρει πολλούς άπιστους στην Ορθοδοξία με την κομψότητα των λέξεων του.

Ζώντας έτσι, έγινε πρότυπο αρετής και κανόνας των μοναζόντων. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 17 Ιανουαρίου 356 μ.Χ. σε ηλικία 105 ετών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.