Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Απριλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Σήμερα επιτελούμε την ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Απριλίου: Μεγάλη Παρασκευή, Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Αδριανού

Γι’ αυτό καθιερώθηκε και η νηστεία της Παρασκευής. Αφού ο Χριστός παραδόθηκε στους στρατιώτες, τον γυμνώνουν, του φορούν κόκκινη χλαμύδα, του βάζουν ακάνθινο στεφάνι και καλάμι στο χέρι.

Μετά τους χλευασμούς τον οδηγούν στον Γολγοθά και εκεί σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές.

Οι στρατιώτες τον βλασφημούσαν και τον πότισαν χολή με ξύδι. Μετά από λίγο, ο Κύριος, φώναξε δυνατά: «Τετέλεσται» και έτσι εξέπνευσε.

Έπειτα λογχίζεται από του στρατιώτες στην πλευρά του και τρέχει αίμα και νερό.

Τέλος έρχεται ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος και κατεβάζουν από τον Σταυρό το Πανάγιο σώμα και το θάβουν σε καινούργιο μνημείο αφού το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και το αρωμάτισαν.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.