Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο-Σήμερα η Εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη Αγίου Λογγίνου του Eκατοντάρχου.

Σήμερα το εορτολόγιο δεν περιλαμβάνει κάποιο όνομα που να γιορτάζει, ωστόσο στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας εορτάζονται οι μάρτυρες Λογγίνος, Δομέτιος, Δομνίνος Λεόντιος και Τερέντιος.

Ο Άγιος Λογγίνος ήταν Εκατόνταρχος υπό τις διαταγές του Ποντίου Πιλάτου, επί βασιλείας Τιβερίου Καίσαρος (14 – 37 μ.Χ.). Υπηρετούσε μαζί με τους στρατιώτες του κατά τα σωτήρια Πάθη του Κυρίου, παριστάμενος στην σταύρωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνήματος.

Όταν όμως αντελήφθη τον σεισμό, είδε τις πέτρες να «σχίζονται» και να ανοίγονται τα μνήματα, πίστεψε ότι ο σταυρωθείς ήταν ο πραγματικός Υιός του Θεού.

Παραιτήθηκε από το αξίωμά του και μαζί με άλλους δύο στρατιώτες του αναχώρησε για την πατρίδα του, προκειμένου να κηρύξει την Ανάσταση του Κυρίου. Την λιποταξία του κατήγγειλε ο Πιλάτος στον Τιβέριο, ο οποίος έστειλε απόσπασμα στρατιωτών για να τον θανατώσουν.

Όταν τον βρήκαν και του κοινοποίησαν την απόφαση του αυτοκράτορα, τους φιλοξένησε στην οικία του, προετοίμασε τον τάφο γι αυτόν και τους δυο πιστούς του στρατιώτες και αποκεφαλίσθηκε την επομένη.

Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στη θεότητα του Χριστού μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.