Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιουλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Ο Άγιος Νικόδημος, κατά κόσμον Νικόλαος Καλλιβούρτζης, γεννήθηκε το 1749 μ.Χ. στη Νάξο και σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης από το 1765 έως το 1770 μ.Χ.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιουλίου: Νικόδημος, Ακύλας

Αφού εργάσθηκε ως γραμματέας του μητροπολίτη της Νάξου, έγινε μοναχός στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους με το όνομα Νικόδημος. Υπήρξε ηγετική μορφή του θρησκευτικού κινήματος των Κολλυβάδων μαζί με τον όσιο Αθανάσιο τον Πάριο.

Ο Νικόδημος εξέδωσε πάνω από 100 συγγραφικά έργα, με σημαντικότερο τη «Φιλοκαλία» που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και εκδόθηκε πολλές φορές. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 1809 μ.Χ. και τάφηκε στις Καρυές του Αγίου Όρους. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στο Κελλί των Σκουρταίων Αγίου Όρους. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 14 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ιερά Λείψανα:

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στο Κελλί των Σκουρταίων Αγίου Όρους.

Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Πενταλόφου Κιλκίς.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος, σάλπιξ θεόφθογγος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε, πάσι γὰρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητας, διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν, τῷ πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων, δι’ ὧν ὡς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.