Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων. Τη Κυριακή, έκτη από του Πάσχα, την εν Νικαία Πρώτην Οικουμενικήν Σύνοδον εορτάζομεν των τριακοσίων δέκα και οκτώ θεοφόρων Πατέρων.

Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου: Τριφύλλιος, Τριφύλιος

Κατά την Κυριακή αυτή η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (το 325 μ.Χ.).

Το Συναξάριο λέει ότι η εορτή των αγ. Πατέρων τοποθετήθηκε την Κυριακή αυτή μετά την Ανάληψη, γιατί οι Πατέρες με την διακήρυξη τους ότι ο Κύριος είναι “ομοούσιος, ομότιμος και συνάναρχος τω Πατρί” μας βεβαιώνουν ότι ο Κύριος ανελήφθη ως τέλειος Θεός αλλά και ως τέλειος άνθρωπος και ότι όντως η ανθρώπινη φύση μας ανήλθε μέχρι του ουρανού.

Εξαιρετικά τιμητικό για τους Πατέρες είναι το Δοξαστικό των Αίνων, (“Των αγίων Πατέρων ο χορός”), το οποίο τους μακαρίζει γιατί εδογμάτισαν την ορθή σχέση του Χριστού προς τον Πατέρα και τους ανθρώπους και διατύπωσαν την ορθή πίστη της Εκκλησίας.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. β’.
Ἀγγελικαὶ Δυνάμεις ἐπὶ τὸ μνῆμά σου, καὶ οἱ φυλάσσοντες ἀπενεκρώθησαν, καὶ ἵστατο Μαρία, ἐν τῷ τάφῳ ζητοῦσα τὸ ἄχραντόν σου σῶμα· ἐσκύλευσας τὸν ᾍδην, μὴ πειρασθεὶς ὑπ’ αὐτοῦ, ὑπήντησας τῇ Παρθένῳ, δωρούμενος τὴν ζωήν. Ὁ ἀναστὰς ἐκ τῶν νεκρῶν, Κύριε δόξα σοι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.