Αγία Λουκία η Παρθενομάρτυς: Η Αγία Λουκία έζησε γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας. Ήταν μοναχοκόρη, που είχε χάσει νωρίς τον πατέρα της και η ευσεβής μητέρα της, έπασχε από αιμόρροια. Ορφανή λοιπόν από πατέρα η Αγία Λουκία και με βαριά άρρωστη μητέρα.

Η βοήθεια των γιατρών δεν στάθηκε ικανή να γιατρέψει την μητέρα της Λουκίας, γι’ αυτό και περίμενε τη γιατρειά της μόνο από τη Θεία Χάρη.

Μνηστευμένη με εθνικό (δηλαδή ειδωλολάτρη) μετέβη με την άρρωστη μητέρα της στην Κατάνη, όπου βρισκόταν το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αγάθης.

Το βράδυ που έπεσε να κοιμηθεί η Λουκία, αφού είχε προσευχηθεί θερμά για την υγεία της μητέρας της, είδε την Αγία Αγαθή σε όραμα. Η Αγία της είπε ότι η μητέρα της θα γιατρευτεί, αλλά η ίδια θα στεφθεί το στέφανο του μαρτυρίου. Η Λουκία περιχαρής, ξύπνησε το πρωί για την ανάρρωση της μητέρας της, αλλά και για το μαρτυρικό στέφανο που την περίμενε. Πραγματικά η μητέρα της θεραπεύτηκε και οι δύο μαζί τότε ευχαρίστησαν τον Θεό και την Αγία Αγαθή.

Όταν επέστρεψαν στις Συρακούσες, η Λουκία έπεισε τη μητέρα της και μοίρασε όλη την αξιόλογη προίκα της στους φτωχούς και αποστρεφόταν το γάμο με τον εθνικό μνηστήρα της. Εκείνος όμως, τη διέβαλε στον τότε τοπικό άρχοντα Πασχαίο, ο οποίος για να την ταπεινώσει διέταξε να την οδηγήσουν σε πορνείο.

Με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού η Αγία Λουκία διαφυλάχτηκε καθαρή και αμόλυντη.

Με κανέναν τρόπο δεν μπόρεσαν οι απεσταλμένοι του άρχοντα να την μετακινήσουν από τη θέση της και η προσπάθειά τους να την κάψουν ζωντανή απέτυχε. Αρχικά απέρριψε με γενναιότητα όλες τις προτροπές να αρνηθεί τον Χριστό, Επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη της στον Κύριο, διατάχθηκε ο θάνατός της.

Η Aγία Λουκία παρέδωσε το πνεύμα της κάτω από το ξίφος του δημίου. Έτσι, η νεαρή αλλά γενναία παρθένος αποκεφαλίστηκε για την πίστη της, αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να μεταδώσει το φως του Ευαγγελίου και σ’ άλλες κοπέλες, που βρίσκονταν στο σκοτάδι της πλάνης.

Το μαρτύριό της χρονικά τοποθετείται το έτος 304 μ.Χ. και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε πολλούς ζωγράφους.

Τα τίμια λείψανά της, που τα τιμούσαν ιδιαίτερα στις Συρακούσες, μεταφέρθηκαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Βενετία, όπου και φυλάγονται στον ομώνυμο Ναό της Αγίας μέχρι και σήμερα.

Τη μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Λουκίας τιμούμε στις 13 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.