Εορτολόγιο - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Αυγούστου: Ο Άγιοι Ανάργυροι Φώτιος και Ανίκητος, αποτελούν μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Αυγούστου: Μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου

Έζησαν και έδρασαν ως γιατροί κατά την εποχή που ήταν Αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός (284-305), στην περιοχή της Νικομήδειας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 12 Αυγούστου.

Ο Φώτιος ήταν ανιψιός του Ανίκητου. Προέρχονταν από τη Νικομήδεια, όπου και εξασκούσαν το επάγγελμα του ιατρού αφιλοκερδώς. Κατά την εποχή που ήταν Αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του κράτους, κηρύχθηκε γενικός διωγμός.

Έτσι όταν ο Αυτοκράτορας, σε μία συνεδρία μίλησε με προσβλητικό τόνο και ύφος ενάντια στους χριστιανούς, ο παρών Ανίκητος, σηκώθηκε ενώπιόν του και δήλωσε την αμετακίνητη πίστη του στο Χριστό, επιτιθέμενος στην πλάνη των ειδώλων.

Ο Διοκλητιανός αμέσως διέταξε την σύλληψή του και τη θανάτωσή του δια θηρίων. Τα θηρία όμως δεν τον κατασπάραξαν. Εν συνεχεία υπεβλήθη και σε άλλα βασανιστήρια. Κάποια στιγμή ο ανιψιός του Φώτιος έσπευσε να ενισχύσει τον Ανίκητο, όμως συνελήφθη και αυτός. Τελικά τους έδεσαν μαζί και τους έβαλαν μέσα σε καυτό νερό, όπου και παρέδωσαν μαρτυρικώς τη ζωή τους.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ συμφωνία, τὴν οἰκείωσιν, τῆς συγγενείας, δι’ ἀγώνων ἱερῶν ἐλαμπρύνατε, θεομακάριστε Μάρτυς Ἀνίκητε, σὺν τῷ Φωτίῳ φωτὸς τῷ θεράποντι. Ἀλλὰ αἰτήσασθε, δοθήναι πταισμάτων ἄφεσιν, τοὶς μέλπουσιν ὑμῶν τὴν θείαν ἄθλησιν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.