Εορτολόγιο: Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιωνά, του εν Περγάμω της Κύπρου.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Οκτωβρίου: Φιλίππου εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν, Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης

Ο Άγιος Ιωνάς είναι ένας από τους Αγίους που ήλθαν στην Κύπρο καταδιωγμένοι από την Παλαιστίνη.

Ασκήτεψε κοντά στο χωριό Πέργαμος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ξυλοτύμβου. Διατηρούσε πνευματικό σύνδεσμο με τον Άγιο Κενδέα της Αυγόρου και τον Άγιο Κωνσταντίνο της Ορμίδειας.

Σήμερα, πανηγυρίζει η κοινότητα Ξυλοτύμβου, στην οποία ανηγέρθη εκκλησάκι επ’ ονόματι του Οσίου Ιωνά. Ας επικαλεστούμε τις ευχές του για τους νέους της πατρίδας μας και τις ευχές των Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας.

Το θαύμα με το νεκρό παιδί

Ένα απ’ αυτά είναι και τούτο: Κάποτε τον επεσκέφθη στο κατάλυμα του ένας πατέρας κρατώντας στα χέρια τα νεκρό παιδί του κι αφού γονάτισε μπροστά του, άρχισε να του λέει με σπαραγμό ψυχής: «Γέροντα μου, σπλαχνίσου με. Ένα το έχω και μου το πήρε ο χάρος. Ξέρω πως σαν παρακαλέσεις συ τον Θεό, ο Θεός θα σε ακούσει και θα μου ξαναδώσει πίσω ζωντανό το παιδί μου. Γέροντα μου, λυπήσου με». Στην παράκληση του πονεμένου πατέρα ο άγιος σηκώθηκε. Έτρεξε κοντά του κι αφού γονάτισε μπροστά στο νεκρό παιδί, άρχισε να προσεύχεται με κατάνυξη. Στο τέλος παίρνοντας το νεκρό παιδί από το χέρι του είπε: «Στο όνομα του Ιησού Χριστού του Λυτρωτή και Θεού μας σου λέω: Σήκω παιδί μου.» Στη στιγμή το νεκρό παιδί, σαν να ξυπνούσε από βαθύ ύπνο, άνοιξε τα μάτια. Ο ασκητής το σήκωσε και το παράδωσε στον ευτυχισμένο τώρα πατέρα. Όλοι τότε δόξασαν τον Θεό, που είχε δώσει τέτοια εξουσία στον όσιό του.

Ἀπολυτίκιον
Ήχος α’.
Της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος και θαυματουργός ανεδείχθης, Θεοφόρε Ιωνά πατήρ ημών νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.