Εορτολόγιo - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Αυγούστου: Άθλησαν επί βασιλείας του Βαλεριανού (251-259). Ορισμένοι Συναξαριστές σημειώνουν ότι άθλησαν επί Δεκίου (249-251), αλλά ο πάπας Ξύστος (ή Σίξτος), που διαδέχθηκε το άγιο Στέφανο (254-257), ιεράτευσε από το 257-258, οπότε και την 6 η Αυγούστου υπέστη το μαρτύριο επί της βασιλείας του Βαλεριανού.

Εορτολόγιo –  Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Αυγούστου: Ήρων, Ηρωνία, Ηρώ,Λαυρέντιος, Λαυρέντης, Λαυρεντία, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, Λαυρεντίνα,Ιππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα

Καταγόταν από την Αθήνα και είχε ευρύτατη θύραθεν παιδεία. Διαδέχθηκε τον πάπα Στέφανο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ρώμης, αλλά επειδή δεν επείσθει να αλλαξοπιστήσει, αποκεφαλίσθηκε.

Ο Λαυρέντιος υπήρξε αρχιδιάκονος αυτού και διαχειριστής της περιουσίας και όταν διατάχθηκε να παραδώσει την κινητή περιουσία των εκκλησιών, εκείνος τη πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Όταν δε οι διώκτες ζήτησαν το ποσό που είχε εισπράξει από την πώληση των σκευών και δεν βρέθηκαν χρήματα, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Εξαγριωμένοι οι διώκτες του τοποθέτησαν σε σιδερένια σχάρα τον Λαυρέντιο και τον έκαψαν ζωντανό. Κάποιος πιστός, ονόματι Ιππόλυτος, παρέλαβε το λείψανό του. Όταν το πληροφορήθηκε ο ηγεμόνας, συνέλαβε τον Ιππόλυτο, τον έδεσε σε άγρια άλογα και τον έσυρε πάνω σε αγκάθια. Έτσι έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τῷ θείῳ Πνεύματι, καταυγαζόμενος, ὡς ἄνθραξ ἔφλεξας, πλάνης τὴν ἄκανθαν, Ἀρχιδιάκονε Χριστοῦ, Λαυρέντιε Ἀθλοφόρε, ὅθεν ὡς θυμίαμα, λογικὸν ὁλοκαύτωσαι, τῷ σὲ μεγαλύναντι, τῷ πυρὶ τελειούμενος, διό τούς σὲ τιμώντας θεόφρον, σκέπε ἐκ πάσης ἐπήρειας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.