Εορτολόγιο: Οι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν κατά σάρκα αδελφοί και κατάγονταν από την περιοχή της Εφέσου, στην Επαρχία της Ασίας. Ο πατέρας τους, ειδωλολάτρης ευγενής, ασπάσθηκε τη χριστιανική πίστη λίγο μετά τη γέννησή τους. Πέθανε όμως πρόωρα και άφησε τα δύο παιδιά του στην αποκλειστική φροντίδα της ευσεβούς μητέρας τους, της αγίας Θεοδότης, που ήταν παιδιόθεν χριστιανή. Εκείνη φρόντισε να αναθρέψει τους δύο γιους της με ευσέβεια και κατά το παράδειγμα των δικών της αρετών.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Νοεμβρίου:Κοσμάς,Δαμιανός, Δαμιανή,Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα,Δαβίδ, Δαυίδ, Διόνυσος

Ο Κοσμάς και Δαμιανός σπούδασαν τις διάφορες επιστήμες της εποχής, σύντομα όμως εγκατέλειψαν τις μάταιες τούτες γνώσεις για να αφιερωθούν στην τέχνη της ιατρικής και να ανακουφίζουν τον πλησίον τους από κάθε νόσο και ασθένεια. Όμοια με τους Αποστόλους που απέστειλε ο Χριστός (βλ. Ματθ. 10, 1 και 8-9), έλαβαν εξουσία να εκβάλλουν τα ακάθαρτα πνεύματα και να θεραπεύουν κάθε είδους αρρώστιας, δίχως άλλο φάρμακο παρά μόνον με την προσευχή τους.

Από τον Ελληνικό λαό τιμώνται ιδιαίτερα, γιατί πολύ συχνά τους παρακαλούμε να μας βοηθήσουν. Τρανή δε απόδειξη είναι το πλήθος των ονομάτων που έχουν δοθεί βαπτιστικά για Χάρη τους, όπως Ανάργυρος, Αργύρης, Αργυρό. Επίσης και πολλές Εκκλησίες έχουν κτιστεί και πάντα κοντά ή δίπλα σε ιαματικές πηγές, που είναι αφιερωμένες στους Αγίους Αναργύρους.

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός τιμώνται από την Εκκλησία μας την 1η Νοεμβρίου

Ιερά Λείψανα:

Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δαμιανού βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους και στον ομώνυμο Ρωμαιοκαθολικό Ναό Ρώμης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.