Σήμερα η Εκκλησία επιτελεί Σύναξη των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και τιμά τη μνήμη του Οσίου Θεοφάνους του ομολογητού.

Η σύναξη των δικαίων γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική παράδοση, ορίστηκε την επομένη του Γενεσίου της Θεοτόκου, για το λόγο ότι αυτοί έγιναν πρόξενοι της παγκόσμιας χαράς της σωτηρίας με τη γέννηση της κόρης τους.

Ο Ιωακείμ καταγόταν από τη φυλή του Ιούδα και ήταν απόγονος του Δαβίδ. Νυμφεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν Ιερέως από τη φυλή του Λευΐ και της Μαρίας, γυναικός αυτού, από τη φυλή του Ιούδα. Το ζεύγος Ιωακείμ και Άννας πέρασαν τη ζωή τους θεάρεστα, ο μεν Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό, σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες αργότερα, σε ηλικία 83 ετών (Τη Θεοτόκο απέκτησαν θαυματουργικά, σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα).

Οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα οι Δίκαιοι Θεοπατέρες.

Εορτολόγιο: 9 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Η σύναξη, η καταγωγή, ο βίος οι εορτές και το Απολυτίκιο των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Δικαίων, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.