Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Ιουνίου: Σήμερα, η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη των αγίων αναργύρων, Κύρου και Ιωάννου. Πρέπει να εξηγήσουμε ότι η μνήμη των αγίων αναργύρων Κύρου και Ιωάννου εορτάζεται δύο φορές το χρόνο, την 31η Ιανουαρίου και την 28η Ιουνίου, δηλαδή σήμερα. Η πρώτη εορτή είναι η γενέθλια ημέρα τους, δηλαδή η ημέρα της μαρτυρικής των τελείωσης. Η δεύτερη εορτή είναι η ημέρα της ανεύρεσης των ιερών λειψάνων τους. Η εκκλησία, όπως πολλές φορές το είπαμε, εορτάζει πάντα πρόσωπα και γεγονότα. Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τα πρόσωπα, με τη ζωή και το έργο των προσώπων, του Ιησού Χριστού, της υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων.

Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Ιουνίου: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα , Γερμανός

Η ανεύρεση των ιερών λειψάνων των αγίων αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, καθώς και πολλές άλλες ανευρέσεις ιερών λειψάνων που εορτάζει η εκκλησία, είναι γεγονότα που συνδέονται με τα πρόσωπα των αγίων, τους οποίους εορτάζει και τιμά η εκκλησία.

Για την τιμή των αγίων, των ιερών λειψάνων τους και αντικειμένων που συνδέονται με τη ζωή τους, είπαμε κι άλλη φορά, πως αυτό είναι γνώρισμα της Ορθόδοξης εκκλησίας μας.

Για την τιμή προς τους αγίους και τα ιερά λείψανα χαρακτηριστικά είναι πάντα όσα γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο σύγγραμμά του «Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως».

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι από τους μεγάλους Πατέρες της εκκλησίας, όπως οι Τρεις Ιεράρχες.

Οι Άγιοι γιατροί

Οι άγιοι ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης ανήκουν στη χορεία των γιατρών αγίων της εκκλησίας, οι οποίοι, επειδή δωρεάν πρόσφεραν τις υπηρεσίες των, γι’ αυτό και ονομάζονται ανάργυροι.

Ο Κύρος ήταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Μαρτύρησαν κι οι δυο το 292, στα χρόνια δηλαδή του Διοκλητιανού.

Μια χριστιανή γυναίκα τότε, η Αθανασία, με τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και ευδοκία, κατηγορήθηκαν ως χριστιανές και οδηγήθηκαν στον κριτή.

Ο Κύρος και ο Ιωάννης φοβήθηκαν μήπως οι γυναίκες δειλιάσουν κι αρνηθούν την πίστη τους. Παρουσιάσθηκαν λοιπόν για να τις ενθαρρύνουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αποκεφαλίσθηκαν όλοι.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 2 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.