Ρωσία: Ανήμερα της μνήμης του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου (28 Μαΐου με το Πάτριο Εορτολόγιο), εόρτασε το γυναικείο Μοναστήρι “Αγίας Τριάδος και Παχωμίου”, κοντά στην πόλη Νερέχτα (Город Нерехта) των 29 χιλ. κάτ. του Νομού Κοστρομά, βορειοανατολικά της Μόσχας.

Στο παρεκκλήσι του κτήτορά της οσίου Παχωμίου της Νερέχτας, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θ. Λειτουργία, από τον επίσκοπο Γαλίτσκης & Μακαριουπόλεως κ,Αλέξιο, {епископ Галичский и Макарьевский Алексий} του οποίου η Επαρχία υπάγεται στην Μητρόπολη Κοστρομά.

Με τον Δεσπότη παρέστησαν συνιερουργούντες ο γραμματέας της Μητρόπολης Κοστρομά πρωτοπρεσβύτερος π.Βαλέριος, καθώς και κληρικοί των επαρχιών Κοστρομά και Μακαριουπόλεως. Τους λειτουργικούς ύμνους απέδωσε η μικτή επισκοπική χορωδία της Μητροπόλεως, ενώ το κήρυγμα εκφώνησε ο πάτερ Βαλέριος. Παρέστησαν πολυάριθμοι προσκυνητές, ανάμεσά τους η περιφερειάρχης κ.Ειρήνη Vladimirovna Vorobyeva, και φυσικά η αδελφότητα των μοναζουσών.

Στο τέλος της λειτουργίας τελέστηκε η δοξολογία του Μοναχού Παχωμίου Νερέχτας, μπροστά στη λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανά του. Κατόπιν, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε λιτανευτική πομπή προς την πηγή του Αγιάσματος του κτήτορα της μονής. Ο Δεσπότης ευλόγησε την πηγή και ράντησε τους πιστούς “πλουσιοπάροχα”. Το αναβλύζον αγίασμα είναι θαυματουργό επί αιώνες, και οι χριστιανοί το ευλαβούνται ιδιαιτέρως. Επί Σοβιετικού καθεστώτος, οι κρατούντες σφράγισαν το φρέαρ με πέτρες και άμμο. Όμως την επομένη ο αγιασμός βγήκε στην επιφάνεια. Σήμερα είναι μέγα προσκύνημα της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τοπικά χορωδιακά και οργανικά σχήματα.

Ο θεοφιλέστατος κ.Αλέξιος, κατά κόσμον Αλέξανδρος Αιμιλιάνοβιτς Ελισέεφ (γεν.3-5-1969), είναι πτυχιούχος γεωπόνος, καταχωρημένος στο μοναχολόγιο της μεγάλης Μονής Βαλαάμ, και ο πρώτος ποιμενάρχης της νεοσύστατης, από το 2017, Επισκοπής του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.