Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου 2024 ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και Ομολογητού στον φερώνυμο Ιερό Περεκκλήσιο της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλεως.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και σε θαύματα του εορταζομένου αγίου, καθώς και στη θαυμαστή μεταφορά του ιερού και άφθαρτου σκηνώματός του από το Προκόπι της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπι Ευβοίας από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας πριν ένα ακριβώς αιώνα, το 1924. Όπως επεσήμανε η ταπείνωση και οι άλλες αρετές του Οσίου Ιωάννου, ο οποίος ήταν δούλος σε στάβλο Οθωμανού αγά, είλκυσαν τη χάρη του Θεού, και τον κατέστησαν Θεοφόρο και θαυματουργό άγιο της Εκκλησίας μας.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού υπογράμμισε ότι το άφθαρτο ιερό λείψανο του αγίου που φυλάσσεται στο Νέο Προκόπι Ευβοίας ευωδιάζει από άρρητη ευωδία και επιτελεί πολλαπλά θαύματα και ιάσεις, και μαρτυρεί αδιάψευστα ότι η Χάρη του Θεού αγιάζει την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου, τον ναό του αγίου Πνεύματος, αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη και θησαυρό παρηγοριάς και ελπίδας για τους πιστούς της πατρίδας μας αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο. Τέλος ευχήθηκε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, που ιδιαίτερα τιμάται στην Ιεράπετρα καθώς πανηγυρίζει ο ναός του, να πρεσβεύει για όλους στον Θεό και να φυλάττει από κάθε κακό και ανάγκη και να μαρτυρεί στις καρδιές όλων τον Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος o Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Εφημέριος της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, οι συνταξιούχοι Εφημέριοι Αιδ/τος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός και Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκε μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών της Ιεράπετρας, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος, μετά την απόλυση, διένειμε τον άρτο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.