Στις 21 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου πολιούχου και προστάτου του ποντιακού ελληνισμού.

Υπήρξε πολιούχος και προστάτης της Τραπεζούντας και με την προσφυγιά η μνήμη του μεταφέρθηκε και στην Καλαμαριά, όπου ξεκίνησαν την νέα τους ζωή οι ξεριζωμένοι Έλληνες.

Και οι σύγχρονοι Καλαμαριώτες, κλήρος, άρχοντες, ένοπλες δυνάμεις και λαός συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου.

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της, Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, η Καλαμαριά γιόρτασε και φέτος και τίμησε τον μεγαλομάρτυρα, του οποίου η θυσία αντηχεί ακόμη στους αιώνες αναζωπυρώνοντας τις μνήμες και συγκινώντας κάθε ποντιακή ψυχή.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε ενώπιον του αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, του εκ Τραπεζούντος με κατάθεση στεφάνων.

Η γιορτή έκλεισε με την ευχή ο άγιος να μη παραμένει άστεγος αλλά να βρεθεί οικόπεδο έτσι ώστε να οικοδομηθεί, επιτέλους, ο ιερός ναός που αρμόζει στον πολιούχο της πόλης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.