Με τη δέουσα λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας της ιεράς νήσου Τήνου, η εορτή του Αγίου Πνεύματος και η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά Του ονοματήρια ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β'.

Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αριστάρχου Γκρέκα Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου και Διδάκτορος Θεολογίας και Επίκουρου Καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρων π. Δημητρίου Παπαδάκη και π. Χρήστου Αμπατζόγλου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας καθώς και όλων των Ιερέων της Νήσου, του Αρχιδιακόνου και των Διακόνων του Πανιέρου Ναού, ενώ την κυριώνυμο ημέρα ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του π. Αριστάρχου Γκρέκα, του Αρχιερατικού Επιτρόπου και των Διακόνων.

Ο π. Αρίσταρχος εκήρυξε τον θείον λόγον κατά τον Εσπερινό λέγοντας: “Σήμερα με το γεγονός της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα φωτίζει, εμπνέει και αγιάζει όλη την ανθρωπότητα στα πρόσωπα των Αγίων Αποστόλων. Το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτει και φανερώνει το μυστήριο της Αγίας Τριάδος που είναι παρούσα και ενεργούσα μέσα στην Εκκλησία. Όπου ενεργεί είναι παρόν το ένα πρόσωπο της Αγίας Τριάδος είναι παρόντα και ενεργούντα και τα τρία πρόσωπα. Το Άγιο Πνεύμα μοιράζει τα χαρίσματα του μέσα στην εκκλησία.

Έτσι και ο Άγιος Ιερομάρτυς Δωρόθεος Επίσκοπος Τύρου έχοντας το χάρισμα της Αρχιερωσύνης εμπνεόμενος από το Άγιο Πνεύμα ποίμανε την Επισκοπή του και αξιώθηκε επιπλέον το μαρτύριο για την ομολογία της αποκεκαλυμμενης αλήθειας.

Επιπλέον, παράλληλα με την τιμή του Αγίου Δωροθέου εορτάζουμε τα ονοματήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου και Ποιμενάρχου της θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως και ευχόμεθα στον Πανάγαθο Θεό να τον ενισχύει στο θεάρεστο ποιμαντικό του έργο, να το συνεχίζει όπως μέχρι τώρα προς Δόξαν της Αγίας Τριάδος.”

Κατά δε τη Θεία Λειτουργία είπε: “Η Θεραχική Παναγία Τριάς με την ευδοκία του Πατρός διά του Λόγου εν Αγίω Πνεύματι στο πλαίσιο της θείας οικονομίας δημιουργεί την κτίση, πλάθει και ζωογονεί τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσή της. Ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρωπίστηκε για την σωτηρία του πεπτωκότος ανθρώπου και αγιάζεται με την αγιαστική δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Η κοινή ενέργεια της Αγίας Τριάδος ζωογονεί κάθε άνθρωπο, τον φωτίζει και τον αγιάζει με τα μυστήρια της εκκλησίας και τον πνευματικό αγώνα εκάστου μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης επιλογής και πρακτικής άσκησης. Ο Καρπός της ένθεης ζωής είναι χαρά, μακροθυμία, πραότητα, εγκρατεια σε μια κοινωνία αγαπητικής ενότητας μέσα στην εκκλησία. Μια αγαπητική ενότητα καθ’ ομοίωση των προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Δωρόθεος Επίσκοπος Τύρου ως ποιμένας εργάστηκε για τη σωτηρία των πιστών και έχοντας ως πρότυπο αυτή την ενότητα αγάπης της Αγίας Τριάδος την προσέφερε στην εκκλησία με τη διακονία του και το μαρτύριό του.

Αυτή την αγαπητική θυσία για το ποίμνιό του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος προσφέρει προς το ποίμνιό του και τον Πανάγαθο Θεό προς σωτηρία των πιστών. Είθε η Παναγία Τριάς να τον εμπνέει και να του επιδαψιλεύει τις δωρεές της προς όφελος του σώματος της εκκλησίας.” Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση και την ευλογία να ιερουργήσει και να κηρύξει τον θείον λόγον.

Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου κ. Ιωσήφ, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Έπαρχος Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, μέλη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγαλόχαρη», εκκλησιαστικοί επίτροποι, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι υπηρεσιών, ο έφορος και οι εργαζόμενοι στο Ιερό Ίδρυμα, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων, ιεροψάλτες, διακονητές, και ευλαβείς Χριστιανοί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, όπου ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ευχαρίστησε εκ μέρους του εορτάζοντος Ποιμενάρχου μας όλους τους συνεορταστές που έσπευσαν να τιμήσουν με την προσευχητική τους παρουσία τον Πνευματικό τους Πατέρα και Επίσκοπο.

Ευχαρίστησε, επίσης, όλως ιδιαιτέρως τους Ιερείς που ήρθαν να διακονήσουν τις λειτουργικές ανάγκες ενοριών του νησιού επί τη τριημέρω εορτή του Παναγίου Πνεύματος.

Τους ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.