Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε ο εφετινός διπλός εορτασμός της μνήμης του Φωτιστού και Ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας των Φιλίππων και της 110ης επετείου (1913-2023) των « Ελευθερίων» της Καβάλας, κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2023.

Το απόγευμα της Τετάρτης 28.06.2023 εψάλη ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εκ Καβάλας καταγομένου Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου, ενώ την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος.

Ακολούθησε η πάνδημη Λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου από ένστολα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δια των κεντρικών οδών της Πόλεως, με την συνοδεία του ιερού Κλήρου και των Αρχών της Πόλης, της φιλαρμονικής μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δήμου Καβάλας, τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων, και με κατάληξη το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έμπροσθεν του οποίου και έσωθεν της μαρμαρίνης ψηφιδογραφημένης κόγχης με το «ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ – ΔΙΑΒΑΣ ΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΙΝ» (έμπνευση του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων κυρού Προκοπίου) τελέσθηκε η αρτοκλασία και εν τέλει η Απόλυση του Εσπερινού με τον πανηγυρικό λόγο από τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξιο Πολίτη.

Το πρωΐ της Πέμπτης 29.06.2023, κυριωνύμη ημέρα της Εορτής, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη η επετειακή Δοξολογία για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καβάλας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αξιότιμος Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης.

Εν τέλει στο ΗΡΩΟΝ της Πόλεως επί του Δημοτικού Κήπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στον απελευθερωτικό αγώνα ηρωϊκών προγόνων μας, με την παρουσία των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ο εφετινός εορτασμός ολοκληρώνεται το βράδυ της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής με την υπαίθρια Αγρυπνία προς τιμήν των αγίων Αποστόλων επί των ερειπίων της παλιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄ στους αρχαίους Φιλίππους, κατόπιν ειδικής προς τούτο αδείας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας, μετείχαν μαζύ με τον επιχώριο Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών κ. Μάξιμος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και Δράμας κ. Δωρόθεος, κατόπιν της σχετικής αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πόλη της Καβάλας, μεταξύ των άλλων και με επίσημη απόφαση του Ελληνικού Κράτους, κατέχει το ξεχωριστό και ιδιαίτερο προνόμιο του κοινού εορτασμού του πολιούχου της Αγίου Παύλου και της απελευθερώσεως από τον βουλγαρικό ζυγό, όπως έχει καθιερωθεί και συμβαίνει αδιακόπως επί πολλές δεκαετίες μέχρι και σήμερα, δυνάμει του υπ΄ αριθμ. 7.10.1949 Β.Δ. (ΦΕΚ Α΄ 276/1949) «περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής θρησκευτικής τελετής του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, 29 Ιουνίου», όπως και του υπ΄ αριθμ. 157/1969 Β.Δ. (ΦΕΚ Α΄ 46/1969) «περί ορισμού της 29ης Ιουνίου ως δημοσίας εορτής επί τη επετείω της απελευθερώσεως της Πόλεως διά την πόλιν της Καβάλας» και χάριν στις άοκνες προσπάθειες και στην διορατική σκέψη του πρώτου Μητροπολίτου Καβάλας-Φιλίππων κυρού Χρυσοστόμου (του Χατζησταύρου), του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Για την διασφάλιση και την επιτυχία των όρων και των προϋποθέσεων των εορταστικών εκδηλώσεων είχε προηγηθεί ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών του Δήμου και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, ενώ οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για τα «πρωτεία τιμής» που χάριτι Θεού κατέχει, ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστορία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.

Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πύλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.