Χρεωστικώς κατά τον υμνογράφο σύμπασα η Ορθοδοξία εορτάζει την μνήμη των Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η πόλη του Καΐρου κοσμήται με περίλαμπρο ιερό ναό αφιερωμένο στην μνήμη τους . Είναι ο ναός της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου.

Με την Σεπτή παρουσία της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β , την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του συνέδεσε το πρόσωπο του Μεγάλου Στρατηλάτου Αλεξάνδρου του Μακεδόνος του και ιδρυτού της Αλεξάνδρειας και αναμορφωτού της Νειλοχώρας με το πρόσωπο και την μεγάλη προσφορά στην Ορθοδοξία ,του πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορος και Αγίου , Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Τόνισε την αξία της συγκλίσεως της Α Οικουμενικής Συνόδου η οποία ηρέμησε το σκάφος της εκκλησίας μετά την τρικυμία που είχε προκαλέσει η αίρεση του Αρείου.

Με λόγους αγάπης και τιμής καλοσώρισε τον συνχοροστατήσαντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ Νικόλαο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ευχαρίστησε την μαρτυρική χώρα της Κύπρου και ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο της κ. Χρυσόστομο δια την αδελφική αγάπη αλλά και την πολύτιμο προσφορά στο έργο της Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο . Με την βοήθεια τους χτίζονται όχι μόνο εκκλησίες αλλά και σχολεία , νοσοκομεία και ιδρύματα . Κέντρα ανακούφισης των πτωχών και εμπεριστάτων παιδιών της Αφρικής .

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου ,Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου .

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Εξοχώτατος κ Νικόλαος Γαριλύδης Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας. Εκπρόσωπος και μέλη της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου ,Πρόεδροι Αδελφοτήτων και Σωματείων της Ελληνικής Παροικίας Καιρού και εκ της Αραβοφώνου Ορθοδόξου Κοινότητος.

Εορταστικό τόνο έδωσαν όλοι οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων με την συμμετοχή τους.

Μαζί με την φιλαρμονική των Ελλήνων Προσκόπων συνόδευσαν με τάξη την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Ισαποστόλων Αγίων και του τμήματος εκ του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Κωνσταντίνου

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μητέρας του Αγίου Κωνσταντίνου ,την Αγία Ελένη. τονίζοντας πόσο η προσευχή της, η συμβουλή της και η καλή επιμονή της τον ευεργέτησαν ώστε να αναδειχθεί μεγάλη προσωπικότητα της Εκκλησίας .

Το όνομα Του δε , να αποτελέσει σταθμό στην παγκόσμιο ιστορία . Της οφείλουμε χάριτας δια την εύρεση του Τιμίου Σταυρού και την διάσωση των Παναγίων προσκυνημάτων της Αγίας Γης .

Στο τέλος της ομιλίας του με λόγους καρδιάς και με πολύ συγκίνηση ευχαρίστησε τον απερχόμενο δια την Ελλάδα ,Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Ιωάννη Κούντρια.

Υπηρέτησε επί πέντε έτη ,με πολύ ευλάβεια και μουσική ακρίβεια το αναλόγιο όχι μόνο του Ιερού Ναού αλλά και του Πατριαρχικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και των άλλων Ιερών Ναών του Καΐρου Η προσφορά του ήταν μεγάλη και με αυταπάρνηση.

Δια τούτο ο Μακαριώτατος σε ένδειξη τιμής τον περιεκόσμησε με το παράσημο του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου ,Τιμητική διάκριση του Αλεξανδρινού Θρόνου .

Στην αντιφώνησή του ο κ Κούντριας με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τον Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα για την μεγάλη προς αυτόν τιμή .

Ευχαρίστησε πρόσωπα τα οποία τον ευεργέτησαν τόσο στην μουσική του κατάρτιση όσο και στην πνευματική του ζωή .Επίσης και όλους με τους οποίους συνεργάστηκε την πενταετία της διακονίας του στο Κάιρο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.