Όπως μας ενημερώνει η Μητρόπολη:

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου το εσπέρας, παραμονή της Εορτής των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο σχετικά με την νομική αναγνώριση της αλλαγής ταυτότητας φύλου συνδέοντάς το με τον αγαστό τρόπο δράσης των Αγίων Αναργύρων που έζησαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα, λέγοντας πως οι πράξεις μας θα πρέπει να είναι σύμφωνες και όχι αντίθετες από τη θεία βούληση, όπως επιτάσσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Στην Ακολουθία παρέστη η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μαρία Σπινθούρη και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων.

Όταν η μητέρα τους Θεοδότη (βλέπε 2 Ιανουαρίου) έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν.

Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.