Το εσπέρας του Σαββάτου 24 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Χερσονήσου.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Η Αγία Άννα είναι η γιαγιά του Χριστού, που πρόσφερε στην ανθρωπότητα Εκείνην που χάρισε τη ζωή και τη σωτηρία στον κόσμο. Και ήρθαμε σήμερα εδώ, αγαπητοί μου αδελφοί, στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, με αφορμή την Εορτή της Κοιμήσεώς της, για να ζητήσουμε τη χάρη της –γιατί, όπως λέγει και το όνομά της, Άννα στα εβραϊκά σημαίνει «χάρις».

Ολόκληρη η ζωή της Αγίας Άννας ήταν μία προσευχή γιατί ήταν στείρα, δεν μπορούσε να γεννήσει, δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Και δεν υπήρχε μεγαλύτερη αμαρτία στο Ισραήλ από το να μη μπορεί μια γυναίκα να τεκνοποιήσει. Η γενιά στιγματιζόταν και περιθωριοποιόταν επειδή η κοινωνία της εποχής την απέκλειε από το πιθανό ενδεχόμενο να φέρει στον κόσμο τον Μεσσία.

Είχε μεγάλη στεναχώρια λοιπόν η Αγία Άννα αλλά και ο δίκαιος και ελεήμων σύζυγός της Ιωακείμ για την ατεκνία της. Τι έκανε όμως το θεόλεκτον αυτό ζεύγος; Δεν απελπίστηκε, δεν σταμάτησε ποτέ να προσεύχεται στον Θεό –γιατί η προσευχή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι αυτή που μας δίδει την Πίστη. Αν και μεγάλη στην ηλικία η Αγία Άννα προσευχόταν καθημερινώς στον αληθινό Θεό να της χαρίσει ένα παιδί, να μην την καταδικάσει σε ατεκνία».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Όλοι εμείς, που η πίστη μας δοκιμάζεται καθημερινά, ας παρακαλούμε συνεχώς τον Κύριό μας με την καθημερινή προσευχή, να μας αυξάνει την Πίστη· γιατί η Πίστη γεννά την ελπίδα και η ελπίδα γεννά την αγάπη. Αυτό είναι το τρίπτυχο και το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου που δίδει και η Αγία Άννα σε όλους όσοι προσερχόμαστε με Πίστη για να προσκυνήσουμε το ιερό της εικόνισμα, να την παρακαλέσουμε και να ζητήσουμε τη βοήθειά της. Μας λέγει να έχουμε πίστη και ελπίδα για να διώξουμε το άγχος που μας δημιουργεί το παρελθόν και το μέλλον.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι έχουν μεγάλο άγχος τόσο για τις αμαρτίες, τις αστοχίες και τα λάθη του παρελθόντος, όσο και για την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Πώς λοιπόν η Εκκλησία έρχεται και μας βοηθάει σε αυτό; Προβάλλει τη μετάνοια και την εξομολόγηση για την διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και την ελπίδα για το άγχος που μας δημιουργούν οι σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αυτός είναι ο δρόμος, η αλήθεια του Χριστού για να ξεπεράσουμε τα άγχη για το χθες και το αύριο στη ζωή μας και σε εμάς απομένει να την αποδεχθούμε, να την βαδίσουμε και να την ακολουθήσουμε. Και θα μπορέσουμε να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί μόνο όταν κατανοήσουμε αγιοπνευματικά και όχι διανοητικά το Ευαγγέλιο και το Θέλημα του Θεού. Έτσι αντιστεκόμαστε σε κάθε κακό, σε κάθε αδικία, σε καθετί που αποτελεί προϊόν διχασμού και δημιουργεί αναστάτωση μέσα στην κοινωνία».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.