Με ιεροπρέπεια και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος στην μητροπολιτική μας περιφέρεια η Εορτή της Πεντηκοστής. Το Σάββατο 15 Ιουνίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της Ιεράς Μονής Αρετίου.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην μεγάλη Εορτή της Χριστιανοσύνης και γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή. Την ημέρα κατά την οποία κατήλθε το Άγιο Πνεύμα εν είδει πυρίνων γλωσσών και φώτισε τους Αποστόλους.

Έτσι πολλοί άνθρωποι πίστευσαν και βαπτίστηκαν επ᾽ ονόματι του Ιησού Χριστού και ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμά του ανέπτυξε με σαφήνεια το νόημα και το μήνυμα των τριών ευχών της γονυκλισίας. Με την ικετευτική αυτή στάση, ανέφερε, εκφράζουμε την ειλικρινή μετάνοια και την ταπείνωσή μας στον Θεό, ζητώντας Του να συγχωρήσει τα πταίσματά μας και να μας αναστήσει.

Αφού μας καθαρίσει από τις αμαρτίες, ζητούμε από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να κυβερνήσει ο ίδιος την ζωή μας και να μας δείξει τον δρόμο που πρέπει να πορευθούμε.

Η τρίτη ευχή έχει ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία διότι, με την προσευχή μας προς το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό, Τον παρακαλούμε να συγχωρέσει τα παραπτώματα των κεκοιμημένων.

Και συμπλήρωσε πως η προσευχή αυτή συγκινεί ιδιαιτέρως τον Θεό, επειδή οι προαπελθόντες αδελφοί μας δεν έχουν πια τη δυνατότητα να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Αποτελεί λοιπόν μοναδική προσευχή αγάπης, ελεημοσύνης, φιλαδελφίας και ευγνωμοσύνης στις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας που βρίσκονται πλέον στα χέρια του Θεού.

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην συμβολή του Παναγίου Πνεύματος, του τρίτου ομοούσιου και ισοδύναμου προσώπου της Αγίας Τριάδος στην ζωή της Εκκλησίας.

Και ολοκλήρωσε προτρέποντας τους ευσεβείς πιστούς να προσεύχονται και να παρακαλούν το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει, να ενισχύει, να ενδυναμώνει, να κατευθύνει την ζωή και τα διαβήματά μας, τις σκέψεις, τα νοήματα και τους παλμούς της καρδίας μας και να μας καθοδηγεί στον δρόμο της πνευματικής ζωής που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.