Την Κυριακή και την Δευτέρα 19 & 20 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Φιλ­ίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εώρτασε σεμνοπρεπώς την ιερά μνή­­μη της αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας της Πορφυροπώλιδος, της Ισ­αποστόλου και πολιούχου των Φιλίππων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν και εφέτος ως κέντρο το ιερό Προσκύνημα του ομωνύμου και περικαλλούς Οκταγώνου Βαπτιστηρια­κού Ναού, που ευρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, και είναι άριστα και καλλιτεχνικά διακοσμημένος με ψηφιδωτά και αγιο­γραφίες μοναδικού κάλλους και βυζαντινής τεχνοτροπίας, που περι­λαμβάνουν κυρίως την συλλογή των οκτώ βαπτισμάτων που καταγρά­φει ο άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς στο βιβλίο των Πράξεων της Καινής Δια­θήκης, όπως επίσης και το κήρυγμα για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στους αρχαίους Φιλίππους του Ευαγγελίου του Χριστού από τον Α­πόστολο των Εθνών άγιο Παύλο. Η πρώτη ευρωπαία γυναίκα που βαπτίσθηκε από αυτόν Χριστιανή, στον αγιασμένο αυτό τόπο, η αγία Λυδία η Ισαπόστολος που καταγόταν από τα Θυάτειρα της αρχαίας Λυδίας αποτελεί το σέμνωμα και το καύχημα της τοπικής μας Εκκλη­σίας και ιδιαιτέρως για την εποχή μας μια συγκλονιστική μαρτυρία της Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Πίστεως.

Κατά τον Εσπερινό της Κυριακής, ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχ­ιε­­ρα­τικός Εσπερινός, χοροστατούντος και κηρύσσοντος του Σεβ. Μη­τροπολίτου Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συμ­­με­τεχόντων του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του οικείου Ποιμενάρχου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στε­­­φά­­νου. Η αρτοκλασία σύμφωνα με την παράδοση πολλών ετών, ε­τε­λέσθη στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, στα νερά του οποίου το 49-50 μ.Χ. βαπτίσθηκε η αγία Λυδία. Κατά την ομιλία του, ο Σεβ. κ. Τιμό­θεος ανεφέρθη στο θαυμα της πίστεως και στην μεγάλη σημασία που έχει ο ευλογημένος αυτός τοπος στην ζωή μας, με την παρουσία της με­γάλης Ισαποστόλου αγίας Λυδίας. Ετόνισε μάλιστα με μεγάλη συγ­κίνηση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα λόγια για να εκφρά­σουν αυτό που βιώνει κάθε χριστιανός όταν ευρίσκεται μπροστά στο μεγαλειώδες ιεραποστολικό έργο του μεγίστου των Αποστόλων αγίου Παύλου.

Το πρωΐ της Δευτέρας ετελέσθη ο Όρθρος της εορτής χοροστα­τούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, και ακολούθως το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, και συλλειτουρ­γούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Θεσ­­σα­­λιώτιδος κ. Τιμοθέου και Φιλίππων κ. Στεφάνου.

Με εμπνευ­σμέ­­νους λόγους ο κ. Μακάριος κατά το θείο κήρυγμα ανεφέρθη στην προσωπικότητα της αγίας Λυδίας που είναι ένα πρότυπο ιεραποστο­λής στη ζωή μας, και στο μεγάλο έργο του Αποστόλου Παύλου που συν­εχίζεται και σήμερα στην αγία μας Εκκλησία.

Κατά τις εορταστικές μας εκδηλώσεις, συμμετείχαν πολλοί κλη­ρικοί μαζύ με τον πιστό λαό και της αρχές της περιοχής μας, όπως ε­πί­σης και πολλοί προσκυνητές από τις γύρω περιοχές. Τον βυζαντινό χορό πλαισίωσαν άριστα και με εκκλησιαστικό βυζαντινό ύφος, οι ιε­ρο­­ψάλτες των ιερών Ναών του αγίου Παύλου και της Παναγίας της Καβάλας, με πολλούς νέους από την Σχολή της Εκκλησιαστικής Βυ­ζαν­τινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.