Η Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία συναντάται σήμερα και αύριο στον οικουμενικό – παγχριστιανικό εορτασμό της μνήμης των δύο κορυφαίων αποστόλων του Χριστού, του Πέτρου και του Παύλου.

Ο Απόστολος Πέτρος, ένα από τα κορυφαία μέλη της Εκκλησίας που παρεπιδημούσε στη Ρώμη, έγινε ο κυριότερος στόχος των διωκτών. Γι’ αυτό και έκρινε σκόπιμο να φύγει κρυφά από την πόλη και να γλιτώσει. Καθώς βάδιζε βιαστικά την περίφημη Απία οδό είδε μπροστά του τον Κύριο, ο Οποίος τον ρώτησε «Quo Vadis?» δηλαδή «που πηγαίνεις;».

Τότε ο ένθερμος Απόστολος κατάλαβε πως η φυγή του αυτή ισοδυναμούσε με νέα άρνηση του Χριστού. Γι’ αυτό με δάκρυα στα μάτια γύρισε πίσω και συνελήφθη και καταδικάστηκε σε σταυρικό θάνατο.

Όταν οδηγήθηκε στο μαρτύριο παρακάλεσε τους δημίους του να τον σταυρώσουν ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω, διότι όπως είπε δεν θεωρούσε τον εαυτό άξιο να σταυρωθεί σαν τον αγαπημένο Δάσκαλο και Θεό του! Έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Χριστό, το δε αγιασμένο λείψανό του το περιμάζεψαν οι πιστοί και το έθαψαν σε τόπο έξω από την πόλη. Η σεπτή του μνήμη εορτάζεται στις 29 Ιουνίου, μαζί με τον κορυφαίο απόστολο Παύλο.

Ο Απόστολος Πέτρος έγραψε δύο Καθολικές Επιστολές. Αυτές, η μεν πρώτη απευθύνονταν στους Χριστιανούς του Πόντου, της Γαλατίας, της Καππαδοκίας, της Ασίας και της Βιθυνίας, η δε δεύτερη σε όλους τους Χριστιανούς. Μέσα από αυτές προσπαθεί να στηρίξει τους πιστούς στις θλίψεις που υφίστανται εξ’ αιτίας της πίστη των στον Ιησού Χριστό.

Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε στη γη, αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολός Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως τον «Πρώτον μετά τον Ένα», δηλαδή τον σημαντικότερο άνδρα επί γης μετά τον Χριστό και ως το «πολύτιμο σκεύος Χριστού». Δίκαια, διότι ο μέγας αυτός Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας της. Αυτός είναι ο ουσιαστικός θεμελιωτής Της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης.

Σε κάθε γωνιά της υφηλίου, στις πόλεις και στην ύπαιθρο, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στη Σιλίστρα, στην Πάφο κ.α, τιμάται με λαμπρότητα η ιερά μνήμη τους.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επ’ ονόματι των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων τιμάται ο ενοριακός ιερός ναός της κοινότητας Αυγόρου όπου από τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται ιερές ακολουθίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Έλαβαν επίσης μέρος ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν θαυμάσια πολυμελής χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση των κ. Σεραπίωνα Θεμιστοκλέους και Δανιήλ Πογιατζή.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της κοινότητας.
Αύριο, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, θα τελεστεί η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.