Ι.Μ. ΧΙΟΥ – Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη που επιβάλλει ο Αγιασμένος χώρος της Μονής, τελέστηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών, Ανθίμουτού Γέροντος, Κτίτορος και ιδρυτού του Ιερού Παρθενώνος Παναγίας Βοηθείας Χίου.

Μέτήν συμμετοχή του φιλομονάχου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκου και πλήθους ιερέων τελέσθηκαν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τόαπόγευμα της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου και η Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας.

Στο αναλογείο διηκόνησαν αδελφές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, με προεξάρχουσα του βυζαντινού χορού τους την Καθηγουμένη τους Μελάνη μοναχή.

Πλήθος κόσμου εκκλησιάστηκαν εν προσευχή και σιωπή για να απολαύσουν την αγγελική μελωδία των ψαλλομένων, καθώς και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως, στον μεν εσπερινό με θέμα «Εκκλησία και άσκησις», στην δε Θεία Λειτουργία με θέμα «Εκκλησία και έσχατα». Με ιδιαίτερη ευλάβεια αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Αγίου Ανθίμου και στην παντοειδή προσφορά του στην τοπική Εκκλησία και κοινωνία, αλλά και στην καθόλου Ορθοδοξία, εφ’ όσον διά της θαυματουργίας έχει γίνει παγκόσμιος Άγιος. Περισσότερο από ποτέ. τόνισε, οι Άγιοι στηρίζουν και προστατεύουν την λογική ποίμνη του Χριστού, αποκαλύπτοντας με την παρουσία και τα θαύματά τους ακτίνες της χάριτος του Χριστού σε ένα κόσμο αποπροσανατολισμένο και αλλοτριωμένο. Ζώντας μέσα στην κατάνυξη της ψαλτικής των μοναζουσών, ευχήθηκε όπως η Μονή του Αγίου Ανθίμου περιέλθη σύντομα εις το κάλλος και την δύναμη της εποχής που ο ίδιος ζούσε.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Γερόντισσα Μελάνη και την συνοδεία της, που είχαν την επιμέλεια του αναλογίου και προσέφερε εις αυτήν τον τόμον «Νέον Χιακόν Λειμωνάριον» που περιέχει το πανάγιον της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου ομού μετά των βιογραφικών κειμένων και των ιερών ακολουθιών των τοπικών Αγίων.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε κατά τάξιν η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας τούΑγίου πέριξ του Καθολικού της Μονής.

Τόαπόγευματής 15ης Φεβρουαρίου εψάλη μεθέορτος Εσπερινός μετά του παρακλητικού κανόνος του Αγίου και ακολούθως το Μικρό Απόδειπνο μετά των Χαιρετισμών του Αγίου.

Εκτός από την καθιερωμένη τράπεζα, η Ιερά Μονή προσέφερε πλούσια δοχή εις όλους τους προσκυνητάς με άφθονα κεράσματα και ευλογίες, τα οποία επιμελήθηκε η φιλόξενος αδελφότης της Μονήςυπότήνπεπνυμένη καθοδήγηση της σοφής υπεραιωνοβίου Καθηγουμένης της, Γεροντίσσης Δοσιθέας, η οποία έλαβετό Μέγα και Αγγελικό Σχήμα από τα χέρια του Αγίου Ανθίμου.

Την επομένη το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου θα τελεσθή Θ. Λειτουργία επί τη συνάξει Παναγίας Βοηθείας και των Αγίων Ανθίμου του εν Χίω και Νικηφόρου του Λεπρού. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κτιτορικό μνημόσυνο μετά παραθέσεως κολλύβων υπέρ αναπαύσεως των υπό τας Καθηγουμένας Ευπραξίαν (Γλύκα), Μάρθαν (Πετεινάκη) και Βρυαίνην (Κοντόζογλου) μονασασών αδελφών του Ιερού Παρθενώνος, των γονέων, αδελφών και συγγενών του Αγίου Ανθίμου, καθώς και των κεκοιμημένων κτιτόρων, ευεργετών. ανακαινιστών και προσκυνητών.

Ευχόμεθα η χάρις του Αγίου Ανθίμου του Γέροντος του θαυματουργού να σκέπη πάντας υμάς, πάσας τας ημέρας της ζωής υμών. Αμήν!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.