Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου εορτάστηκαν στην Κατερίνη τα Ελευθέρια της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο στον τόπο θυσίας του αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, ο οποίος έπεσε με αυτοθυσία πριν την είσοδο του νικηφόρου Ελληνικού στρατού στην πόλη.

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, με την παρουσία, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξανδρου Κόπτση, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου, του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, των Βουλευτών κ.κ., Φώντα Μπαραλιάκου, Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, Μπέττυς Σκούφα, των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Λιμενικής Αρχής, άλλων τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Ζωή Κουτσουρά. Η ομιλήτρια έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Επισκόπου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα στην εθνική αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων, στην εξουδετέρωση των ξένων προπαγανδών και στην προετοιμασία του αγώνα της ελευθερίας. Αυτό επιτεύχθηκε με την επαναλειτουργία κλειστών Ναών και σχολείων, την ανέγερση νέων, τον διορισμό εφημερίων και δασκάλων και τον συντονισμό συλλόγων, αδελφοτήτων και αντάρτικων ομάδων.

Σε όλες τις ιερές ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.