Το σημερινό Doodle γιορτάζει τον Yee Sang, μια μαλαισιανή σαλάτα ωμού ψαριού που παραδοσιακά απολαμβάνεται την έβδομη ημέρα του σεληνιακού νέου έτους.

Με τα ξυλάκια στο χέρι, οι οικογένειες πετούν τα συστατικά που αποτελούν το Yee Sang ψηλά πάνω από το τραπέζι, ενώ αναφωνούν το “Lou Hei” και εύχονται ο ένας στον άλλον καλή τύχη για το επόμενο έτος – όσο υψηλότερο είναι το ρίξιμο, τόσο καλύτερη είναι η τύχη!

Αυτό το τελετουργικό εντοπίζει την προέλευσή του στον μύθο της κινεζικής δημιουργίας της θεάς Nu Wa, η οποία λέγεται ότι δημιούργησε την ανθρωπότητα την έβδομη ημέρα του νέου έτους. Οι Κινέζοι ψαράδες και ναυτικοί γιόρτασαν αυτήν τη συμβολική ημέρα της αναγέννησης συνδυάζοντας τα απομεινάρια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς για να κάνουν το yu sheng – μια σαλάτα τόσο λιτή όσο ήταν νόστιμη.

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, οι Κινέζοι μετανάστες έφεραν την παράδοση του Yu Sheng στη Μαλαισία, πουλώντας ψαροσαλάτα με τζίντζερ και μαρούλι από καροτσάκια. Αλλά μόλις τη δεκαετία του 1940, όταν ο σεφ Seremban Loke Ching Fatta πρόσθεσε μια στροφή, η συνταγή προσαρμόστηκε στο Yee Sang γνωστό σήμερα. Ο Φάτα συνδύασε περίπου 30 συστατικά μαζί με τη σάλτσα του για να εφεύρει το πιάτο που αγαπούν πλέον πολλοί κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς του Yee Sang περιλαμβάνουν ωμό ψάρι, τζίντζερ, τεμαχισμένο καρότο, ραπανάκι, πομέλο, πράσο, συμπληρωμένο με καρυκεύματα όπως θρυμματισμένα φιστίκια, όλα αναμεμειγμένα καλά με διάφορα διαφορετικά έλαια και μπαχαρικά. Αλλά δεν υπάρχει λανθασμένος τρόπος να φτιάξετε το Yee Sang, καθώς το πιάτο έχει άπειρες παραλλαγές.

Εδώ είναι ο Yee Sang και η ευημερία στο σεληνιακό νέο έτος!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.