Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την παραμονή το εσπέρας (Σάββατο 29/1), στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Καλύμνου, του οποίου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου.

Στο τέλος του εσπερινού ο Μητροπολίτης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Σωματείου «Οι Τρεις Ιεράρχες», όπου μίλησε η πρόεδρος του σωματείου και έγινε η κλήρωση της λαχειοφόρου. Νικήτρια ήταν κα Πόπη Σπλαγκούνια η οποία κέρδισε τρία εργόχειρα.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Κυριακής 30/1, ετελέσθη η καθιερωμένη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, όπου ο Μητροπολίτης ομίλησε καταλλήλως.

Φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Την παραμονή το εσπέρας (Σάββατο 29/1), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

Το πρωί της Κυριακής 30/1, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ. Νικόδημο Φωκά και τον εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Ταχλιαμπούρη.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο μουσικολογιώτατος Ελευθέριος Χατζηλάρης, Ιωάννης Χατζηλάρης, Άγγελος Αγγελίδης και Ιωάννης Γκιουζέππος.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Μιχ.Κόλιας, η Διευθύντρια του Δημ.Σχολείου Αγίας Μαρίνας Σιμέλα Κινεβεζίδου, εκπαιδευτικοί και αρκετοί πιστοί.

Το Μήνυμα του Μητροπολίτου μας για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών ανέγνωσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς.

Κατόπιν ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση δια τους Μεγάλους Ευεργέτες, Ευεργέτες και Δωρητές της νήσου, καθώς και των αειμνήστων Διδασκάλων του Γένους.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ν. Φωκάς, ανέγνωσε τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας της νήσου και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τέλος, ετελέσθη το ετήσιο μνημόσυνο των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 26 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Οι λοιπές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών (τρισάγιο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, καταθέσεις στεφάνων στις προτομές των Μεγάλων Ευεργετών, και σχετική ομιλία στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού), δεν πραγματοποιήθηκαν λόγων των ισχυόντων μέτρων δια την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.