Με επισημότητα ξεκίνησε απόψε ο εορτασμός για τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Μηνά στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα στον ιερό ναό Αγίου Παύλου Περιστερίου υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου και σήμερα το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός.

Στο κήρυγμά τού ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Θεολόγος Γασπαράτος τόνισε πως μελετώντας κανείς τή ζωή του Αγίου, θα διαπιστώσει την αντίσταση που είχε σαν χαρακτήρας.

Προέβαλε σθεναρή αντίσταση στην αμαρτία της εποχής του. Γνώριζε ότι ουδείς «απείραστος» εισέρχεται στη Βασιλεία των Ουρανών, και όπως τα δένδρα όταν σαλεύονται από τους ανέμους ριζώνουν και ψηλώνουν περισσότερο, έτσι και όσοι έλαβαν ευλογίες από το Θεό οφείλουν να αντιμετωπίσουν πειρασμούς και δυσκολίες.

Αντιστασιακός ο Άγιος Μηνάς στη λατρεία των ειδώλων της εποχής του, εξανέστη, μάς λέγει ο ιερός συναξαριστής, και πέταξε τη στρατιωτική του ζώνη, που ήταν το διακριτικό γνώρισμα του υψηλόβαθμου αξιωματικού.

Αντίσταση και συγχρόνως ανδρεία έδειξε και τις ώρες της ομολογίας και του μαρτυρίου. Αρνείται τις πειρασμικές προτάσεις να ξαναεπιστρέψει στο στράτευμα με προαγωγή προσφέροντας θυσία στα είδωλα.

Δι’ αυτό, ο ιερός υμνο­γρά­φος περιγράφει την πορεία της ζωής του, Αγίου με αυτους τους στίχους στο απολυτίκιο του, “Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιον είληφας την κληρουχίαν, σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γηίνου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίου.

Ένας άνθρωπος πού είχε προοπτική να ανέλθει σε ανώτερα κλιμάκια του στρατού και να απολαύσει τις αντί­στοιχες αμοι­βές και τιμές, δόξα και προβολή, εγκαταλείπει τον γήινο στρατό, και εντάσ­σε­ται στον στρα­τό του επου­ρανίου βασιλέως.

Η χριστιανική του ιδιότητα δεν συμβιβαζόταν με τη συμμετοχή του στο στράτευμα του επίγειου βασιλέως, που ήταν ειδωλολάτρης, και έκανε πράξη τον λόγου του Χριστού «οὐ δύνασθε δυσί κυρίοις δουλεύειν», και έτσι ανάμεσα στα δύο, διάλεξε τον θεό, χωρίς να δελεαστεί.

Η επιλογές όμως έχουν και συνέπειες, και μάλιστα συνέπειες οδυνηρές, βασανιστήρια πολλά και επώδυνα που είχαν ως τέλος τον μαρτυρικό θάνατο.

Έτσι, λοιπόν, αντί των διασήμων της κοσμικής στρατείας, έλαβε ο Άγιος Μηνας τόν αμαράντινο στέφανο της δόξης του Θεού.

Ό Άγιος Μηνάς, μας καλεί με το παράδειγμά του, και μας επιδεικνύει το στρατόπεδο στο οποίο θα πρέπει να παραμείνουμε για να αγωνιστούμε.

Καλούμεθα να μην λιποτακτήσουμε απο το στρατόπεδο του Χριστού, που έχει αγάπη, ταπείνωση, αγώνα, και πολλάκις ειρωνεία, απαξίωση, πικρία, χλευασμό και σταυρό, από τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά στην προβολή, στην δόξα και στην εξουσία.

Καλούμεθα να μην επιλέγουμε τον πλατύ και ευρύχωρο δρόμο της απώλειας ,αλλα να αγωνιστούμε κό­ντρα στο ρεύμα που μας οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια, να αντιστεκόμαστε στις αλλώτριες φωνές, όπως ο Άγιος Μηνάς.

Στο Τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον π.Θεόδωρο Σχοινά, Διευθυντή προσωπικού της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς ως προεξάρχων μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.