Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι.Θεμέλαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ανώτερος διοικητής φρουράς, πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

Κατά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε εις Αναγνώστην τον φερέλπιδα νέο Γιώργο Γουρλά, υιό του εφημερίου του ιερού ναού πατρός Σεργίου Γουρλά, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει καλλικέλαδος ιεροψάλτης και διακονεί από μικρός στην ενορία του Αγίου Φανουρίου.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου εις τας οδούς του οικισμού.

Η Εικών του Αγίου, βασταζομένη υπό ευλαβεστάτων πιστών, τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, όπου ο Μητροπολίτης, ο Θεοφιλέστατος, οι Ιερείς, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίου Φανουρίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι πλησίον της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου. Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι ιερείς π.Σάββας Μουζουράκης, π.Μιχαήλ Μακαρούνας και ο εφημέριος π.Σωτήριος Πράσινος. Ευλογήθηκαν εκατοντάδες «φανουρόπιτες», κατά την διάρκεια του Εσπερινού και μετά το πέρας της ακολουθίας.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι ιεροψάλτες Δημήτριος Ζαῒρης, Νικόλαος Λυσγάρης και Ηλίας Κουρσιώτης.

Ο π. Σωτήριος, μετά το πέρας του Εσπερινού, ομίλησε καταλλήλως στους πολυπληθείς ευλαβείς χριστιανούς, για τον θαυματουργό Άγιο Φανούριο.

Φωτογραφίες: Μανώλης Μέρης

Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.