100 χρόνια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, περί ανυψώσεως της θυγατρός Αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Σέρβων σε Πατριαρχείου.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ: Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως μητρός Εκκλησίας, το 1920 η θυγατρική και Αυτοκέφαλη Εκκλησία Σερβίας, αναγνωρίστηκε ως Πατριαρχείο, και το 1922 εκδόθηκε ο σχετικός Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος περί της ιδρύσεώς του.
Προς τον σκοπό αυτό, τελούνται κατ’ αυτάς, εορταστικές εκδηλώσεις στις τρεις πόλεις, του τίτλου του Πατριάρχη Σερβίας, {{ Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου….}} οι οποίες στο διάβα της εκατονταετίας, αποτέλεσαν καθέδρα του εκάστοτε Προκαθημένου: Ιπέκιον “Petc”, Καρλοβίκιο “Karlovatc”, Βελιγράδι. Έτσι χθες το απόγευμα 14-5-22, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Πορφύριος με την συνοδεία του, μετέβη με τρένο στο Κάρλοβατς, όπου τον υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Σερβικού ΟΣΕ, ο επιχώριος Επίσκοπος σεβ/τος Σιρμίου (Σρέμ) κ.Βασίλειος με λοιπούς αρχιερείς και λαϊκούς πιστούς.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό τον κ.Πορφύριο και την συνοδεία του, μετέφεραν ιππήλατες άμαξες στο πρώην Πατριαρχικό Μέγαρο της πόλης,

(νυν Μητρόπολη), απ’ όπου κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό ναό του Αγ.Νικολάου. Εδώ ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Εσπερινό, επί τη παρουσία πολλών Αρχιερέων και πλήθους πιστών.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης εγκαινίασε έκθεση πολυμέσων με τίτλο «Ένας αιώνας από την ίδρυση του Σερβικού Πατριαρχείου» στο περίφημο Πατριαρχικό Μέγαρο Sremska Karlovac (Σιρμίου Καρλοβίκιο).

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κορύφωση του εορτασμού του μεγάλου εκκλησιαστικού-ιστορικού ιωβηλαίου, αποτελεί η σημερινή μέρα 15-5-22, κατά την οποία τελείται πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στον ίδιο ναό, χοροστατούντος του Πατριάρχη κ.κ.Πορφυρίου, όπου θα γίνει προσευχή επίκλησης του Αγίου Πνεύματος, για την βοήθεια και ενίσχυση των μελών της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θα ακολουθήση στο παρακείμενο Πατριαρχικό Μέγαρο, η επίσημη πανηγυρική συνεδρίαση, για την έναρξη της ετήσιας τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Σερβίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.