Εόρτασε το παρεκκλήσι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στο ύψωμα 2.166 του Γράμμου. Του π. Ηλία Μάκου. Εόρτασε, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου του 2022, το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, στο ύψωμα 2.166 του Γράμμου.

Στη θεία λειτουργία από ιερείς της Μητροπόλεως Κονίτσης και τον ιερομόναχο π. Αθανάσιο από τα Μετέωρα, ήταν παρών ο αντιστράτηγος ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, καθώς και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

Εόρτασε το παρεκκλήσι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου Γράμμου

Εόρτασε η Παναγία Γοργοεπήκοος Γράμμου

Τελέστηκε και μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών στα βουνά του Γράμμου κατά την περίοδο 1946-1949.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας ανεγέρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα το 2020 με πρωτοβουλία του αντιστράτηγου ε. α. και πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου Ανδρέου.

Συνέβαλαν και ο ιερομόναχος Αθανάσιος Μετεωρίτης, καθώς και άλλοι δωρητές, παρακινούμενοι από το Φράγκο Φραγκούλη για την εκπλήρωση του τάματος.

Τα θυρανοίξια έγιναν το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.

Ο πέτρινος αυτός ναός με εικονογραφίες αγίων κατά κύριο λόγω στρατιωτικών ή σχετιζόμενων με το στρατό ως προστάτες του (όπως ο όσιος Παΐσιος ο ασυρματιστής), που φιλοτεχνήθηκαν από τη γυναικεία αδελφότητα της Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα.

Να σημειωθεί ότι στην κορυφή του Γράμμου, σε ύψος 2.520 μ., στρατιώτες έχτισαν, το 1948, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους, ως αφιέρωμα τιμής για την προστασία της, αλλά και ως ορμητήριο πνευματικών ανατάσεων την ώρα των μαχών.

Αυτό το εκκλησάκι έγινε ερείπια, σωριασμένες πέτρες, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

Στη θέση του, όχι στο ίδιο σημείο, αλλά χαμηλότερα ήρθε να υψωθεί ένα νέο παρεκκλήσι της Παναγίας, αφού προηγουμένως αποκαταστάθηκε ο δρόμος προς το μνημείο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν απροσπέλαστος.

Για να θυμίζει στους προσκυνητές των αιματοπότιστων και αιματοβαμμένων εδαφών την υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία.

Η προσευχή προς την Παναγία, μέσα και σ’ αυτό το ταπεινό εκκλησάκι εκεί ψηλά στο Γράμμο, ας είναι μια παράκληση προς τη Θεοτόκο ο ίλιγγος της διχόνοιας να μη ζαλίζει το νου, να καταλαγιάσει η σκόνη, που κατά καιρούς σηκώνεται, και δεν μας αφήνει να δούμε το φως και η ζωή μας να είναι καθαρή και όχι βουτηγμένη στα κάθε είδους πάθη.

Παναγία Γοργοεπήκοος Γράμμου

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Κάτσιος Θανάσης

Μέγας όμως ευεργέτης ο κ. Γιώργος Σούρλας κτηνοτρόφος επιχειρηματίας από το Μαργαρίτι, καλό είναι κάποια πράγματα να λέγονται.