Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέδωσε ανακοινωθέν, για την πληροφόρηση του Χριστεπωνύμου πληρώματος του για τις εργασίες και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στην οποία προήδρευσε.

Στο ανακοινωθέν αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα ότι «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περιβάλλουν μετ᾿ αδελφικής αγάπης και τιμής», τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας από της Κυριακής, 26ης, μέχρι και της Τετάρτης, 29ης τ. μ. Νοεμβρίου 2017.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ᾿ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εν τω τέλει των εργασιών αυτής η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατεδίκασε τα εσχάτως δημοσιευθέντα σχόλια διά το ανακύψαν εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θέμα και τα εις βάρος του προσώπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, τον οποίον τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περιβάλλουν μετ᾿ αδελφικής αγάπης και τιμής.

Αι σχετικαί συζητήσεις κατά τας συνοδικάς συνεδρίας διεξήχθησαν, ως πάντοτε, εν πνεύματι ελευθερίας και αδελφικής αγάπης και κατά τρόπον πολιτισμένον, κατά το πέρας δε αυτών αντηλλάγησαν μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Mητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι εόρτιοι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις επί ταίς επερχομέναις Εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Εκ του Γραφείου.»

Το παρασκήνιο του ανακοινωθέντος.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκαλύπτει ολόκληρο το παρασκήνιο του Πατριαρχικού Ανακοινωθέντος το οποίο έχει ως εξής: Οι συζητήσεις στην Ιερά Σύνοδο για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την οικονομική της πτώχευση στην οποίο την έχει οδηγήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο ναός του Αγίου Νικολάου και η απόρριψη άρδην της Αναφοράς –Γνωμάτευσης της Νομικής Επιτροπής για τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία τελείωσαν το εσπέρας της Τρίτης 28 Νοεμβρίου 2017.

Την Τετάρτη το πρωί κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Συνόδου έλαβε το λόγο ο Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος εκ Κρήτης ο οποίος έβγαλε ένα χαρτί και διαβάζοντας είπε ότι χτες το βράδυ Παναγιότατε διαβάζοντας αυτά τα δημοσιεύματα μου τηλεφώνησαν δύο πολύ σοβαροί αρχιερείς και μου εξέφρασαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις διαρροές στον Τύπο και θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα.

Τόνισε ότι ο Αδελφός μας Άγιος Αμερικής βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, σ’ έναν πειρασμό και πρέπει να τον υποστηρίξουμε.

Υπογραμμίζεται ότι καθ’ όλες σε όλα τα λεχθέντα και διαμειφθέντα στις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών που αφορούσαν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο Μητροπολίτης Κισάμου δεν είπε ούτε μία λέξη.

Αμέσως έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος ευχαρίστησε ενθέρμως τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο και είπε ότι πρέπει να βγει ένα ανακοινωθέν το οποίο να τα διαψεύδει όλα αυτά.

Επίσης τον λόγο έλαβε και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε πως το να διαρρεύσει ότι έγινε η αγιοτακάταξη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη δεν είναι και τόσο κακό πράγμα, είναι κάτι ευχάριστο, αλλά αυτό που έγινε με αυτέ στις λεπτομερείς διαρροές είναι δυσάρεστο.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε ότι αφήστε το θέμα θα κάνω εγώ το ανακοινωθέν.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος συνδέεται με στενή φιλία και συνάφεια με τους Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Δημήτριο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, αμφότεροι τυγχάνουν ένθερμοι υπερασπιστές και αμύντορες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, αδιακρίτως των προβλημάτων και αδιεξόδων που έχει συσσωρεύσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος είχε εκφρασθεί διαπρυσίως υπέρ του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου τις προηγούμενες μέρες της Συνόδου.

Φωτο: Δημήτρης Πανάγος

Θ. Καλμούκος-Εθνικός Κήρυξ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.