Ολοένα και πιο έντονες γίνονται οι πιέσεις από την πλευρά της Ουκρανίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αίτημα την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις από πλευράς Ουκρανίας (και όχι μόνο) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε το ΄΄πράσινο φως΄΄ και τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας πιέζουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στην ουκρανία, ο πρόεδρος Ποροσένκο και οι συνεργάτες του εμδανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την σύγκλησητης Αγίας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία τοποθετούν χρονικά μέσα στο Μάιο.

Το Πατριαρχείο Μόσχας, από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την αντίθεσή του ως προς το ζήτημα αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας μιλώντας ακόμα και για σχίσμα που θα προκύψει ανάμεσα σε εκκλησίες.

Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική συγκυρία.

Μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ  και οι σχέσεις Ελλάδος με Τουρκία επίσης στο χειρότερο στάδιο.

Όλες αυτές οι μεταβλητές δεν πρέπει να θεωρηθούν αμελεητέες, όπως επίσης και η βούληση του αμερικανικού παράγοντα.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.