ΕΝΤΙΘ ΚΑΒΕΛ: Την Έντιθ Κάβελ τιμά σήμερα η google με doodle. Η Έντιθ Κάβελ ήταν βρετανίδα νοσοκόμα, που εργάζονταν στο γερμανικό κατεχόμενο Βέλγιο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βοήθησε εκατοντάδες Βρετανούς, Γάλλους και Βέλγους στρατιώτες να ξεφύγουν από τους Γερμανούς και συνελήφθη και εκτελέστηκε το 1915.

Η Έντιθ Κάβελ γεννήθηκε στο χωριό Swardeston του Norfolk.

Ήταν η κόρη του πρύτανη και εργάστηκε στο Βέλγιο πριν από την εκπαίδευση για να γίνει νοσοκόμα στο Λονδίνο.

Εργάστηκε στα νοσοκομεία του Shoreditch, του Kings Cross και του Μάντσεστερ και στη συνέχεια δέχθηκε μια θέση στις Βρυξέλλες, στο πρώτο εκπαιδευτικό νοσοκομείο του Βελγίου και στο σχολείο νοσοκόμων.

Δεν υπήρχε καθιερωμένο νοσηλευτικό επάγγελμα στο Βέλγιο την εποχή του διορισμού της Έντιθ Κάβελ και το πρωτοποριακό της έργο την οδήγησε να θεωρηθεί η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής εκπαίδευσης στη χώρα αυτή.

Ήταν στο Νορκόλκ επισκέπτοντας τη μητέρα της όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914.

Ακούγοντας την απειλή για το Βέλγιο, από τα γερμανικά στρατεύματα που προχώρησαν, θεώρησε ότι ήταν καθήκον της να επιστρέψει αμέσως στις Βρυξέλλες.

Το 1917, το Εθνικό Ταμείο Νοσηλευτών ξεκίνησε προς τιμήν της τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει εκείνους που «φρόντιζαν για την υγεία των άλλων σε βάρος της δικής τους».

Το ταμείο μετονομάστηκε αργότερα σε «Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ» ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η μνήμη της τιμάται από την Αγγλικανική Εκκλησία στις 12 Οκτωβρίου, αν και δεν πρόκειται για εορτασμό της σαν αγία, με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.