Ενθρονίστηκε χθες, 10 Δεκεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι ο νέος Μητροπολίτης Βερροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ (Μααλουλί), που εξελέγη στις 7 Οκτωβρίου 2021, όντας Επίσκοπος Σελευκείας και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο λόγος του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Χαλεπίου (όπως ονομάζεται πιο απλά) ήταν βαθιά συγκινητικός, καθώς αναφέρθηκε και στον προκάτοχο του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος απήχθη το 2013 και κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει πώς κατέληξε:

«Αγαπημένοι,

Ήθελα να είμαι μαζί σας στο Χαλέπι στην ενθρόνιση ενός αγαπημένου αδελφού, στην παράδοση, δηλαδή, των καθηκόντων φροντίδας της Μητρόπολής μας, στο Χαλέπι. Από την πληγωμένη αυτή πόλη, που έχασε τον ποιμένα της εξαιτίας απαγωγής, ειλικρινώς και με αγάπη σας λέω ότι είναι δύσκολο να βάλουμε το άροτρο στα χέρια ενός άλλου ποιμένα, μετά τον Επίσκοπο Παύλο Γιαζίτζι, του οποίου τη μοίρα δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή την ώρα. Η σκληρότητα της ιστορίας είναι ανελέητη για μας τους Χρστιανούς. Ωστόσο, αυτή δεν θα σκληρύνει την καρδιά μας, στην οποία υπάρχει καταγεγραμμένη η ειλικρίνεια της μαρτυρίας μας στον Ιησού Χριστό, όπως την υπέγραψε και ο Παύλος, αδελφός και ποιμένας, με τη ζωή του, την οποία προσέφερε στον βωμό της αγάπης του Χριστού, και τον Εφραίμ, ο οποίος την καταγράφει και θα την καταγράφει όπως στη Δαμασκό και εδώ στο Χαλέπι.

«Αποδέξου, αδελφέ, αυτή την ποιμαντική ράβδο… Και στήριξε και οδήγησε πνευματικά το νέο σου ποίμνιο, ώστε να μπορέσετε να σκίσετε τα κύματα της θάλασσας, που συντρίβονται γύρω από την αγία μας εκκλησία και οι άνθρωποι να βγουν αλώβητοι από κάθε αμαρτία, ελάττωμα και ψεγάδι… Ξέρεις, αδελφέ μου, ότι θα δώσετε μια απάντηση για την ενορία ενώπιον του Θεού μας και του προστάτη μας, Ιησού Χριστού». Αυτή είναι η σκυτάλη που σου παραδίδω, αγαπητέ Εφραίμ. Είναι ράβδος πραότητας, αγάπης και επανένωσης ενός λαού που πρέπει να ενισχύσεις. Είναι μια ράβδος σοφίας, που προέρχεται από το ευαγγέλιο, το οποίο ήταν ανοιχτό επάνω στο κεφάλι σου την ημέρα της Επισκοπικής σου χειροτονίας και το οποίο, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλους όσους έχουμε την ιεροσύνη, έτσι ώστε τα κύματα της θάλασσας να συντρίβονται γύρω από τον Ιερό Ναό. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, η αγαπημένη Αντιόχεια του Κυρίου, σάρωσε τα κύματα της θάλασσας γύρω από την εκκλησία του Κυρίου της και του παρέδωσε ένα δείγμα πίστης, ειλικρίνειας, αυθεντικότητας και ζωτικότητας της παράδοσης. Αυτή είναι η ράβδος που σου παρέδωσα σήμερα. Είναι μια ράβδος διακονίας και ευθύνης.

Λέγοντας αυτά τα λόγια έχω στην καρδιά μου όλους τους Μητροπολίτες του Χαλεπίου και τους προστάτες αυτής της ενορίας (του Προφήτη Ηλία) από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, τους οποίους γνωρίζω με κάποιο τρόπο».

Εξαιτίας της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου Γιαζίτζι το 2013, η Ιερά Σύνοδος, που δεν έχει νεότερα για την τύχη του απαχθέντα Μητροπολίτη, αποφάσισε να διεξάγει εκλογές για τη θέση και να αναθέσει στον Μητροπολίτη Παύλο τον τίτλο του Επισκόπου του Ντιγιάρμπακιρ (δηλ. να τον κάνει τιτουλάριο, μιας και δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται και εάν είναι ζωντανός).

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.