Ουκρανία: Με πανηγυρική Θ.Λειτουργία, που τελέστηκε μεσοβδόμαδα στις 24-8-21, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λουγκάνσκ & Αλτσέφσκ κ.Παντελεήμονα, εις διαδοχήν του προσφάτως {19-6-21} κοιμηθέντος προκατόχου μου κυρού Μητροφάνη.

Η τελετή έγινε στον μητροπολιτικό ναό των Αγ. Πέτρου και Παύλου της πόλης Λουγκάνσκ, καθέδρα της Μητρόπολης, στην ανατολική Ουκρανία.(*)
Συνχοροστάτησαν ο όμορος Μητροπολίτης Γκορλόφκας & Σλαβιάνσκ κ. Μητροφάνης, ο ενθρονιζόμενος κ.Παντελεήμων, συμπαραστατούμενοι από τον Βικάριο του Λουγκάνσκ, θεοφ/το επίσκοπο Μπελοβόντσκης κ. Παύλο.
Συμμετείχε πλειάς μιτροφόρων ρασοφόρων, μεγαλόσχημων ιερέων, ηγουμένων, ιερομονάχων, διακόνων και υποδιακόνων. Παρέστησαν Μοναστικές αδελφότητες, ενώ έψαλλαν 2 μικτές χορωδίες. Το νέο ποιμενάρχη τους, προσερχόμενο, υποδέχτηκαν προ του ναού νέοι με τοπικές ενδυμασίες.
Προσφωνόντας, τον από Αρχιεπίσκοπο Ροβένκης μετατεθέντα στις 17-8-2021 νέο ποιμενάρχη, ο σεβ/τος κ.Μητροφάνης μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Μακαριωτάτου κ.κ.Ονούφριου, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.
«Σήμερα, αγαπητέ Βλαντίκα, κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε αυτόν τον άμβωνα για να δουλέψεις και να αποδώσεις πνευματικούς καρπούς. Έχετε αναλάβει στο ωμοφόριό σας την ευθύνη που σας έχει αναθέσει η Αγία Εκκλησία … Σήμερα, προσευχηθήκαμε ο Κύριος να σας στείλει αγάπη για όλο το ποίμνιό του. Για να σας δώσει δύναμη, έτσι ώστε τα πέντε ταλέντα που λάβατε να πολλαπλασιαστούν με άλλα πέντε τάλαντα που θα σχετίζονται με την προσωπική σας πνευματική πράξη », είπε ο Μητροπολίτης Μητροφάνης.

Απευθυνόμενος στον κλήρο και τον πιστό λαό, ο κ.Μιτροφάνης τους προέτρεψε να δεχτούν με αγάπη τον αρχιεπίσκοπό τους, δάσκαλό και πατέρα, έτσι ώστε με τις προσευχές, την αγάπη και την υπακοή τους να βοηθήσουν τον Βλαντίκα να εκτελέσει τις εργασίες για τις οποίες η Εκκλησία του εμπιστεύθηκε.

Στο τέλος του παρέδωσε τον φάκελλο με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, του διορισμού και καταστάσεώς του στη νέα του έδρα.

Στη συνέχεια εκ μέρους του κλήρου και του πιστού λαού, ο Βικάριος επίσκοπος κ.Παύλος χαιρέτισε και καλοσόρισε τον Κυρίαρχο Επίσκοπό τους,

προσφέροντάς του ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα.

Σε απάντηση, ο Μητροπολίτης Λουγκάνσκ κ.Παντελεήμων, ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του Αρχιερείς για τα θερμά τους λόγια χαιρετισμού.

«Πιστεύω ότι οι προσευχές του αείμνηστου προκατόχου μου κυρού Μητροφάνη, του κοιμηθέντος προώρως και αδοκήτως σε ηλικία 59 ετών,

θα με βοηθήσουν στη διακονία μου. Πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση, θα συμβουλευτώ ψυχικά μαζί του. Θα τον τιμήσω ως τον πνευματικό μου

μέντορα και δάσκαλο, ο οποίος έκανε πολλά για όλους εμάς που ζούμε στην ευλογημένη γη του Λουγκάνσκ και θα μας βοηθήσει πολύ, αν τιμήσουμε την ευλογημένη μνήμη του. Στο τέλος των λόγων του, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ευχαρίστησε όλους τους παρόντες και δέχτηκε τα συγχαρητήρια

από κληρικούς και λαϊκούς, ενώ οι χορωδίες έψαλλαν τον πολυχρονισμό του.

Κατα την διάρκεια της λειτουργίας αναπέμφθηκε δέηση για την εδραίωση της ειρήνης στην Πατρίδα τους και προσευχή «κατά της εξάπλωσης
της επιβλαβούς επιδημίας.

Στο τέλος προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των δύο αξέχαστων μητροπολιτών της νεοσύστατης προ 30 ετών επισκοπής Λουγκάνσκ κυρού Ιωαννίκιου και Μητροφάνη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.