Ένα νέο μέτωπο ανοίγει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο .Μετά το ουκρανικό και τη Μόσχα , τώρα το Φανάρι καλεί τον αρχιεπίσκοκο Πράγας Μιχαήλ να μη στηρίζει την εξουσία του στην αυτοκεφαλία την οποία παραχώρησε η Μόσχα στις Εκκλησίες Τσεχίας και Σλοβακίας.

Αφορμή για τη νέα ένταση αποτελεί η δήλωση του κ.Μιχαήλ ο οποίος αναφέρθηκε στα 70 χρόνια της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Τσεχίας που έγινε το 1951 από το πατριαρχείο Μόσχας το οποίο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μια επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ της Πράγας, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ με αφορμή την 70η επέτειο της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, αναφέρει το Credo.press.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι θεωρεί ότι το καθεστώς αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας, που ελήφθη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1951, είναι «φανταστικό», επειδή «αυτή η αδελφή Εκκλησία δεν είχε ποτέ και δεν έχει κανονικά δικαιώματα να παραχωρήσει αυτοκεφαλία, επειδή έλαβε το δικό της καθεστώς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τον μοναδικό χορηγό αυτοκεφαλίας τον 16ο αιώνα, όπως αργότερα όλες οι νέες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες».

Ως απόδειξη της ακυρότητας της αυτοκεφαλίας που ελήφθη από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ονομάζει τη θέση του Αρχιεπισκόπου Δωρόθεου, ο οποίος “ένιωσε την ανάγκη στα τέλη του περασμένου αιώνα να ζητήσει κανονική αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία μας της Κωνσταντινούπολης – για την ιεραρχία, τους κληρικούς και τους ανθρώπους της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας. ”

«Με τη σειρά της, η Μητέρα Εκκλησία απάντησε τότε με αγάπη, και έτσι ήλθατε σε κοινωνία με τις κανονικές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όλες αμοιβαία αναγνωρισμένες και λάβατε την τιμή να συμμετάσχετε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη» γράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, η Εκκλησία των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας, «αντίθετα με τις συμφωνίες, συνεχίζει μέχρι σήμερα, με διάφορα προσχήματα, να δημιουργεί εμπόδια και να μην ανταποκρίνεται στη φυσική απαίτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμμορφωθεί με τους όρους των Τόμων για τη χορήγηση κανονικής αυτοκεφαλίας, κάτι που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε στον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ ότι «πριν από είκοσι χρόνια η Εκκλησία σας δεν ήθελε να γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο της παράνομης «αυτοκεφαλίας» της, αλλά πριν από δέκα χρόνια η Εκκλησία σας προσπάθησε να γιορτάσει την 60ή επέτειο της φανταστικής αυτοκεφαλίας της»

“Είναι καιρός να μελετήσουμε την ιστορία και τον κανονικό νόμο της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Μην προκαλείτε!” προτρέπει στο τέλος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.