ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Προβληματισμός επικρατεί για τα αναδρομικά ενστόλων και άλλων κατηγοριών που θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο περίπου 400.000 εν ενέργεια και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί πυροσβέστες, Πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ ερευνητές, ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί κρατικών ορχηστρών και δικαστικοί μιας και τα χρήματα θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν με ποσοστά από 24% έως 55%.

Αναδρομικά ενστόλων – Ποσοστό φορολόγησης

Στα ποσά στα οποία θα αποδοθούν στους συνταξιούχους θα παρακρατηθεί φόρος 20%. Στη συνέχεια τα ποσά θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις είτε ως εφάπαξ εισόδημα του 2018 είτε αναδρομικά ως εισοδήματα των ετών στα οποία αντιστοιχούν.

Η εφάπαξ δήλωση του ποσού σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής θα ανέβει , αφού το εισόδημα θα αντιστοιχεί σε άλλη κλίμακα.

Στην περίπτωση της αναδρομικής δήλωσης σε προηγούμενα έτη, η καταβολή του φόρου θα πρέπει να γίνει εφάπαξ όπως είχε γίνει και με την επιστροφή των υγειονομικών εισφορών στους συνταξιούχους.

Επί των καθαρών ποσών των αναδρομικών θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20% , σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 60 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013).

Αναδρομικά ενστόλων – Τρόποι φορολόγησης

Εφόσον τα αναδρομικά ενστόλων δηλωθούν εφάπαξ στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το επόμενο έτος για τα εισοδήματα του 2018.

Στη περίπτωση αυτή τα συνολικά καθαρά αναδρομικά, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που δεν θα έχουν εισπραχθεί λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, θα προστεθούν στα λοιπά φορολογητέα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες για το 2018, με αποτέλεσμα να αυξήσουν απότομα το συνολικό ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους.

Θα θεωρηθούν δηλαδή, στο σύνολο τους φορολογητέα εισοδήματα του έτους 2018 και θα φορολογηθούν αθροιστικά μαζί με τα ποσά των κανονικών μισθών και συντάξεων που έλαβαν φέτος οι δικαιούχοι.

Στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 22% έως 10% οπότε τελική επιπλέον επιβάρυνση τους θα φτάσει στα επίπεδα του 4,2% έως 35% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Δηλαδή εάν υπολογίσουμε και την αρχική παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% η συνολική φορολόγηση των αναδρομικών θα φτάσει στα επίπεδα του 24,5 % -55% ανάλογα με το εισοδήματα και τα αναδρομικά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.