ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος για την εφάπαξ καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι εν ενεργεία υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που είχαν γίνει στις αποδοχές τους. Οι υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζουν τη διαδικασία επιστροφής των ποσών ενώ θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα συμψηφισμών των ποσών με τυχόν οφειλές των δικαιούχων στην Εφορία.

Οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται στο ακέραιο καθώς δεν θα γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος).

Και αυτό γιατί, όπως λένε στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές, τα αναδρομικά που επιστρέφονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφορούν μισθολογικές διαφορές και όχι ποσά φόρων που επιστρέφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα οποία συμψηφίζονται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων.

Κατά τις ίδιες πηγές, μοναδική περίπτωση δικαιούχος αναδρομικών να δει μειωμένο το ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό είναι η Εφορία να έχει μπλοκάρει τον λογαριασμό του για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης.

Στην περίπτωση αυτή, μόλις κατατεθούν τα αναδρομικά, η τράπεζα θα προχωρήσει στην κατάσχεση του ποσού που αντιστοιχεί στην ληξιπρόθεσμη οφειλή για να το αποδώσει στο Δημόσιο.

Ετσι, για παράδειγμα, εάν έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης 2.000 ευρώ και τα αναδρομικά είναι 6.000 ευρώ, στον λογαριασμό του δικαιούχου των αναδρομικών θα μείνει το ποσό των 4.000 ευρώ καθώς το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στο ταμείο της Εφορίας.

Το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Το γεγονός όμως ότι τελικώς στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό το κούρεμα και η Εφορία, αφού στα ποσά αυτά θα επιβληθεί καταρχήν παρακράτηση με συντελεστή 20%.

Τα μεικτά ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι αρχίζουν από 1.400 και υπερβαίνουν ακόμη και τα 21.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, τα ακαθάριστα ποσά που δικαιούται ένας διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο σύστημα Υγείας ανέρχονται σε 21.843,56 ευρώ, ενώ τα μεικτά ποσά που θα επιστραφούν σε έναν άγαμο αστυνομικό υποδιευθυντή με 28 έτη προϋπηρεσίας, έχοντας προαχθεί στον βαθμό του ταξίαρχου, ανέρχονται σε 11.713 ευρώ και καλύπτουν το διάστημα από 1-8-2012 έως 31-12-2016.

Υψηλά ποσά αναδρομικών δικαιούνται και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μολονότι το χρονικό διάστημα κάλυψης (1-1-2015 έως 31-12-2016) είναι μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, τα προς επιστροφή αναδρομικά για έναν μουσικό με 21 χρόνια προϋπηρεσίας ανέρχονται σε 11.109,95 ευρώ.

Ενας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας δικαιούται 10.333 ευρώ, ενώ ένας λοχαγός με 13 χρόνια υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις δικαιούται μεικτό ποσό αναπλήρωσης 4.532,56 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 2 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.