Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος δημιουργίας φιλικών προς το περιβάλλον ενοριών, η ενορία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου εντάχθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του WWF Ελλάδος, ώστε να καταστεί η πρώτη πρότυπη ορθόδοξη «Πράσινη Ενορία» στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Ενοριακή Επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων, έχει γίνει έκδοση ενημερωτικού υλικού για την οικολογική ευαισθητοποίηση των ενοριτών, άρχισε ο «πράσινος» κύκλος ομιλιών με θέμα «Εκκλησία και οικολογική κρίση», γίνονται περιβαλλοντικές ενοριακές εξορμήσεις, πραγματοποιούνται μέσω των κατηχητικών, αλλά και των σχολείων, εκδρομές, προβολές ταινιών και εξορμήσεις για την ενημέρωση των μαθητών, σχεδιάζεται η τοποθέτηση Σταθμού Ανακύκλωσης, έχει υιοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό η πλήρης χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενέργειας, η αλλαγή όλων των κουφωμάτων του ναού της Ευαγγελίστριας με ενεργειακού τύπου.
Μελετάται επίσης, η τοποθέτηση μεγάλου φωτοβολταϊκού συστήματος για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του ιερού ναού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέρους ή και ολόκληρου του κτιριακού οικοδομήματος.
Ο προϊστάμενος του ναού της Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια σημείωσε ότι «το κέρδος από τον περιορισμό ή τον μηδενισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από λιγνίτη δεν θα είναι μόνο καθαρότερο περιβάλλον, αλλά και οικονομικό, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του πολύτιμου φιλανθρωπικού έργου της ενορίας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ας μη λησμονούμε ότι η καταστροφή του πλανήτη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, η οποία μας αφορά άμεσα. Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης τις βιώνουμε πλέον όλοι. Προκειμένου να μπορέσει μία ενορία να αποκτήσει οικολογική, δηλαδή πράσινη, συνείδηση θα πρέπει πρώτα από όλα να εμβαθύνει συστηματικά στη βασική χριστιανική πίστη, δηλαδή ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό για να ζήσει αιώνια και όχι για να καταστραφεί. Ο Θεός εμπιστεύθηκε τη δημιουργία του στο τελειότερο δημιούργημά του, τον άνθρωπο, ώστε να τη φυλάει και να την προστατεύει. Μία τέτοια συνειδητοποίηση οδηγεί σε συγκεκριμένες ποιμαντικές πρακτικές και μία ορισμένη συμπεριφορά και τρόπο ζωής, ως απόρροια αυτής της διδασκαλίας».
Μέσα στην Ευαγγελίστρια, ένας μη γνωρίζων την προσπάθεια πιστός, θα εκπλαγεί ακούγοντας ιερείς να δείχνουν πρακτικές και να δίνουν συμβουλές σωστής ανακύκλωσης όπως για το πώς πρέπει να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό, για τον τρόπο που ρίχνουμε τις συσκευασίες χύμα μέσα στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε καλά δεμένες σακούλες και στο πώς θα πρέπει να καθαρίζουμε πλήρως από τα υπολείμματα όλες τις συσκευασίες.
Είναι εντυπωσιακό ότι συχνά και στο τέλος της θείας λειτουργίας, οι ιερείς παροτρύνουν τους πιστούς και όχι μόνο, να κάνουν χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς (με τα πόδια, τα ποδήλατα ή τα ΜΜΜ όταν είναι εφικτό), να χρησιμοποιούν τοπικά, εποχιακά και κυρίως βιολογικά προϊόντα στα γεύματα, να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών αντικειμένων, όπως πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα και να επιλέγεται η αγορά προϊόντων βιώσιμης καλλιέργειας, όπως το ανακυκλωμένο χαρτί και τα προϊόντα καθαρισμού.
Όλες αυτές οι παραινέσεις και οι οδηγίες έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα και οι ενορίτες έμαθαν ότι το χαρτί που αποτελεί το 20% των απορριμμάτων μας, μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι και 4-6 φορές, αλλά παράλληλα ότι με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού, σώζουμε 17 δέντρα, κερδίζουμε 30.000 λίτρα νερού, δύο βαρέλια πετρέλαιο, 3000-4000 KWh ηλεκτρικού ρεύματος και γλιτώνουμε 95% ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τι είναι το πρόγραμμα «Πράσινη Ενορία»;
Το πρόγραμμα αυτό, πού έχει τίτλο «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις», αφορά στη δημιουργία μιας πρότυπης «πράσινης ενορίας» στο Βόλο, της Ενορίας του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου, ως έναυσμα για τη δημιουργία δικτύου κλιματικά ουδέτερων ορθοδόξων ενοριών, μέσω της παραγωγής ενημερωτικού υλικού, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου της ενορίας, η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες παρεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης σε επίπεδο κτηριακής υποδομής και λειτουργίας.
Δημιουργώντας μια πράσινη ενορία, σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι ενορίτες, όπως και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής για τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή και τι μπορεί ο καθένας να κάνει στο επίπεδο της ενορίας του, του τόπου του. Απώτερος σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πράσινων ενοριών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλα τα Βαλκάνια, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί βασικό παράγοντα στη ζωή των ανθρώπων. Η καταστροφή του πλανήτη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, η οποία μας αφορά άμεσα.
Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης τις βιώνουμε πλέον όλοι. Προκειμένου να μπορέσει μια ενορία να αποκτήσει οικολογική, δηλαδή πράσινη, συνείδηση θα πρέπει πρώτα από όλα να εμβαθύνει συστηματικά στη βασική χριστιανική πίστη, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό για να ζήσει αιώνια και όχι να καταστραφεί. Ο Θεός εμπιστεύτηκε την δημιουργία του στο τελειότερο δημιούργημά του, τον άνθρωπο, ώστε να την φυλάει και να την προστατεύει.
Μια τέτοια συνειδητοποίηση οδηγεί σε συγκεκριμένες ποιμαντικές πρακτικές και μια ορισμένη συμπεριφορά και τρόπο ζωής, ως απόρροια αυτής της διδασκαλίας. Μία Πράσινη Ενορία διοργανώνει δράσεις και δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους να ασχοληθούμε πιο ενεργά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.