Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος (κατά κόσμον Νικόλαος) Αναγνώστου γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1931 στο Λισβόριο Μυτιλήνης και πέθανε στην Αρναία στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Αποφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955, και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον Σχολάρχη της Σχολής Επίσκοπο Ικονίου, Ιάκωβο.

Κατά τα έτη 1955-1959 υπηρέτησε ως εφημέριος σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεως Θυατείρων. Κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Μητρόπολη Θυατείρων έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μπέρμιγχαμ πάνω στην Καινή Διαθήκη, για την οποία είχε συγγράψει και πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Από 1959-1977 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγγελος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης[1], ασκώντας και τα καθήκοντα του Διευθυντή του Οικοτροφείου αριστούχων γυμνασιόπαιδων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης από την ίδρυσή του, το 1961, έως και το 1976 [2], ενώ από το 1977 μέχρι και το 1980 ως Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, αντιπρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Το 1980 διορίστηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών, απ’ όπου και εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Μητρόπολη την οποία και εποίμανε μέχρι και την κοίμησή του το 2012.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.