Απόψεις για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου αντάλλαξαν την Τετάρτη ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης.
Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, στην πρεσβευτική κατοικία στην Λευκωσία, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο έργο του, ενώ την ίδια ώρα αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με πολλά θέματα, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση, με τις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως είπε συζήτησαν το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, αλλά και θέματα που άπτονται των σχέσεων των πολιτών Ελλάδας και Κύπρου.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι «μέσα στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων, που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα ελλαδικά και τα κυπριακά κόμματα – ανεξάρτητα αν ανήκουμε σε άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους – θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο για το καλό της Κύπρου και της Ελλάδας».
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Μάριος Πελεκάνος.
Ο ΓΓ ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό
Στη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί η Τουρκία στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε συνάντηση που είχε στη διάρκεια γεύματος με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε το Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί η Τουρκία στην Κύπρο. Σημείωσε τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης ο οποίος μπορεί να αποτραπεί μόνο με την άμεση επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντάνα.
Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης, για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και τόνισε τη συνεπή στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης διεθνή και επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Συντονισμό εξωτερικής πολιτικής Κύπρου-Ελλάδας συζήτησαν Πρόεδροι ΔΗΚΟ-ΣΥΡΙΖΑ
Στο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής Κύπρου και Ελλάδας για τη διαμόρφωση συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου με τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ευχήθηκε στον κ. Κασσελάκη καλή δύναμη και καλές επιτυχίες γιατί τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου είναι κοινά, επομένως, όπως είπε, και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
«Θέλουμε ακριβώς να υπάρχει ο συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής που απαιτείται σήμερα για να αντιμετωπίσουμε από τη μία τις τουρκικές μεθοδεύσεις, και από την άλλη να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα φυσικά να καταλήξουν στον ποθούμενο στόχο, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακου», σημείωσε σχετικά.
Ερωτηθείς για το τι του μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις μέχρι τώρα επαφές του στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Κασσελάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να σταθεί δίπλα από την Κύπρο και να υπάρχει αυτός ο συντονισμός, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και διεθνώς, για να προωθηθούν από κοινού τα εθνικά συμφέροντα.
Για συνεργασία και συνέχιση διαλόγου συμφώνησαν Πρόεδροι ΕΔΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Για τη συνέχιση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ ΕΔΕΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, Μαρίνος Σιζόπουλος και Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία το βράδυ της Τετάρτης, στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, και αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία, υπομονή και αντοχή στο έργο που αναλαμβάνει, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μετέφερε στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η ΕΔΕΚ προσδοκά σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της συνεργασίας που υπήρχε και με τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί, όπως είπε, «ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι στενές συνεργασίες των κομμάτων της Κύπρου με τα ελλαδικά κόμματα είναι ένας ισχυρός πολιτικός παράγοντας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού αυτές τις δύσκολες στιγμές που διερχόμαστε λόγω της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία εκδηλώνεται πια κατά τρόπο απροκάλυπτο».
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εξηγήσαμε τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε αναφορικά με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, γιατί στην ουσία απορρίπτουμε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τι αντιπροτείνουμε ως πρόταση λύσης και πώς κατά την άποψη της ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιδιώξουμε αφενός την επανέναρξη ενός διαλόγου στη βάση της ουσίας του Κυπριακού, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής και όχι μιας διακοινοτικής πτυχής που επιχειρεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να επιβάλουν», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι αφετέρου η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία της στην ΕΕ και την εμπλοκή της ένωσης κυρίως στα θέματα που έχουν σχέση με την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, την κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για όλους τους νόμιμους κατοίκους της ΚΔ.
«Αυτό που έχουμε υποσχεθεί και από τις δύο πλευρές είναι ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχίσει και υπολογίζω ότι σύντομα, σε επίσκεψη που θα έχω στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία για μια πιο λεπτομερή και μεγαλύτερης διάρκειας συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων.
Σε ερώτηση για το ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις απόψεις της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του έδειξαν να ακούν με μεγάλη περίσκεψη τα όσα κατέθεσε για αρκετά από τα ζητήματα, τα οποία όπως είπε δεν είναι απλές προτάσεις, αλλά βασίζονται σε ντοκουμέντα και απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία για το πώς η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει τη λύση του Κυπριακού, επιζητώντας μία λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς γεωγραφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό της χώρας, όπου Ε/κ και Τ/κ θα απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.
Κοινές οι θέσεις ΔΗΠΑ-ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση Κυπριακού, λέει ο Μ. Κλεανθους
Οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού είναι αυτές που και η ΔΗΠΑ πρεσβεύει, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Κλεάνθους, έπειτα από τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης και Μιχάλης Γιακουμή, ο κ. Κλεάνθους έκανε λόγο για μία όμορφη, παραγωγική και πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον κ. Κασσελάκη, στον οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.
«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε ιδεολογικές διαφορές, στηρίζουμε την εκάστοτε κυβέρνηση και θέλουμε συνεργασία με όλα τα κόμματα της Ελλάδας γιατί τα εθνικά θέματα είναι υπεράνω κομμάτων», τόνισε σχετικά.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον κ. Κασσελάκη για το περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να επιδιωχθεί για το Κυπριακό είναι αυτές που και η ΔΗΠΑ πρεσβεύει και πως βασικός πυρήνας της επίλυσης των ελληνοτουρκικών θεμάτων είναι και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Προσέθεσε πως η αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ έδωσε ένα συμβολικό δώρο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη από την Κύπρο, γιατί, όπως είπε, δείχνει την όμορφη ψυχή των αγνών Κυπρίων από την Πάφο μέχρι την Καρπασία, λίγα χρόνια πριν από την ανεξαρτησία.
Κλείνοντας, είπε πως αυτή ήταν μια πρώτη συνάντηση, ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινές έγνοιες και πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του Κυπριακού και την αναγκαιότητα της επίλυσής του, ενώ μετέφερε την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής γενικότερα.