Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 είχαν εκδοθεί 123000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, το 2020 έφτασαν τις 161.000 και την περσινή χρονιά υπήρξε ρεκόρ όλων των εποχών με 224.000 κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα- θα ψηφιστεί σχετική τροπολογία – με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Συντάξεις εμπιστοσύνης. Το μέτρο αφορά στις «παλαιές» αιτήσεις και έχει ως στόχο να αντιμετωπιστεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Ουσιαστικά το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: ο ασφαλισμένος που είναι ήδη … στην αναμονή για την σύνταξη ενημερώνεται για το ποσό που δικαιούται. Σε περίπτωση που συμφωνεί, εκδίδεται η σύνταξη.

Σε περίπτωση που διαφωνεί μπορεί να στείλει τις παρατηρήσεις του και να ληφθούν υπόψη από τον ΕΦΚΑ για να βγει η σύνταξη. Ουσιαστικά το ταμείο θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία που έχει αποστείλει ο ασφαλισμένος και θα βγάζει τη σύνταξη. Στη συνέχεια το ΕΦΚΑ θα ελέγχει τα στοιχεία – ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κρατά τα παραστατικά- ώστε αν προκύπτουν διάφορες να επιστρέφονται.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε δύο βασικές αλλαγές:

-Συντάξεις fast track. Το μέτρο αφορά στις νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδόσει την σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες. Αν αυτό δεν γίνει πράξη τότε η έκδοση των συντάξεων θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» και σε κάποια πρόσθετα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα βγαίνει αμέσως και η σύνταξη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.